Grupa udruga civilnog društva povodom otkaza novinaru Zoranu Angeleskom u Glasu Istre upozorava da je napad na slobodu izražavanja napad na demokraciju

Grupa udruga priključila se podršci koju su brojne organizacije i građani pružili novinaru Zoranu Angeleskom, otpuštenom zbog negativnog stava spram projekta Brijuni rivijera, kao i zahtjevu sindikata Glasa Istre za povlačenjem i poništavanjem te drastične odluke Uprave.

Nevladine su udruge u svibnju ove godine upozorile Bruxelles na izrazito zabrinjavajuće stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj. Udruge su i za vrijeme nedavnog štrajka zaposlenih u Glasu Istre ukazale na njegovu uređivačku politiku skrojenu prema poslovnim i političkim interesima vlasnika te osudile sve češće uređivačke "propuste" i preinake autorskih članaka, kao i IDS-ovo kupovanje naklonosti tog medija javnim novcem bez znanja javnosti.

"Bez slobodnih novinara nema demokracije, stoga je svaki napad na slobodu izražavanja napad na samu bit demokratskog sustava. Ugovor o realizaciji projekta Brijuni rivijera, protiv koga je sjednici pulskog Gradskog vijeća svoj glas dignuo Angeleski, ima mnogo elemenata koji otvaraju veliki prostor za korupciju. Upravo u tim koruptivnim elementima treba tražiti ključ za razumijevanje samog projekta, ali i otkaza novinaru. Sprega medija, politike i novca nikad se nije iskazala jasnije. Stajući uz otpuštenog novinara stajemo u obranu javnog interesa, a protiv samovolje i autoritarnih metoda gospodarskih moćnika i političara.

Angeleski će zaštitu svojih prava morati potražiti na sudu, a pravosudni će epilog ocrtati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Koliko će još novinara morati proći osobnu kalvariju prije nego li Hrvatska bude mogla nazvati demokratskom zemljom?", piše u priopćenju koje su poslale B.a.B.e., Gong, Inicijativa Srđ je naš, Kuća ljudskih prava, Mirovna grupa OAZA, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija i Zelena Istra.

<
Vezane vijesti