turnic_rijeka.jpgPrva ovosezonska šetnja projekta Motel Trogir održat će se u Rijeci, u četvrtak, 23. ožujka, u 13,30 sati, s polazištem ispred ZTC-a (parking kod glavnog ulaza).

Masovna, društvena stanogradnja najizrazitiji je oblik urbanizacije u socijalističkom razdoblju. Podizanje stambenih kapaciteta bio je odgovor na ekonomsku migraciju stanovništva, ali i rezultat načelnog društvenog stava da rješavanje stambenog pitanja građana treba biti potpomognuto i posredovano državnom stambenom politikom. Kao industrijski snažno središte SR Hrvatske i najvažnija jugoslavenska luka, Rijeka je više nego udvostručila broj svojih žitelja te povećala teritorij planskom organizacijom stambenih naselja.

Naselje Turnić jedno je od najzanimljivijih zbog svoje etapne izgradnje i različitosti primijenjenih stambenih tipologija, od prvih eksperimenata sa montažnim sustavima kasnih 50-ih godina do uhodane, industrijalizirane proizvodnje stambenih jedinica 60-ih i 70-ih godina. Vođenom šetnjom upoznat će se prostorna i arhitektonska povijest naselja, odnosno stratifikacija stambene izgradnje od međuratnih radničkih naselja, preko prvih poratnih višestambenih objekata i "koncentričnih" gradilišta 50-ih i 60-ih, sve do stambenih tornjeva na Čandekovoj ulici iz kasnih 70-ih koji su slovili za najviše u tadašnjoj SFR Jugoslaviji.

Voditeljica: Lidija Butković Mićin

Predviđeno trajanje šetnje je oko sat i pol. 

Šetnja je organizirana u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir. 

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze.