Foto: HINAFoto: HINADvjestotinjak stanovnika zagrebačkog naselja Lanište održalo je jučer mirni prosvjed zbog uništavanja jedne od rijetkih preostalih zelenih površina gradnjom ogromne stambene osmokatnice, a od nadležnih gradskih i državnih službi ponovno su zatražili da se ispita zakonitost gradnje i je li sve u skladu s izdanim dozvolama.

Uputili smo poziv ministru graditeljstva i nadležnoj inspekciji da preispitaju svu dokumentaciju, izjavila je Hini nakon prosvjeda potpredsjednica Mjesnog odbora Lanište (NZ) Gordana Miškulin ističući da će akcije i prosvjede nastaviti dok se "stvari ne istjeraju na čistac".

Osim sumnje u bespravnu gradnju te stambeno-poslovne zgrade, koja bi po gabaritima trebala biti najveća na Laništu, riječ je i o devastaciji Parka branitelja, spomen područja za sve branitelje, ističe Miškulin.

S obzirom da smo čuli da će se graditi mastodont od osam katova, potpuno neprimjeren našem naselju u kojem prevladavaju zgrade s najviše četiri kata, a do sada nismo uspjeli dobiti odgovore je li to točno, i koliko će ostati zelene površine, jako smo zabrinuti i želimo spriječiti gradnju dok to ne saznamo, ističe Miškulin. Dodaje kako ne spore vlasništvo Energospektra, ali, da i o toj kupnji imaju svoje mišljenje.

laniste_hina2.jpg

Naime, ističe Miškulin, po GUP-u bi svaka zgrada trebala imati svoju zelenu parcelu i dječje igralište.

Također navodi da infrastruktura naselja, odnosno vrtić Lanište i škola Savski gaj ne mogu primiti ni djecu sadašnjih oko 5000 stanara Laništa, stoga se postavlja pitanje tko je u Gradskom poglavarstvu dao dozvolu da se gradi zgrada od osam katova.

Podsjećajući na kronologiju koja se događala na toj zelenoj površini s koje će nestati i desetljetna stabla, i na kojoj je nekada u cijelosti bio Park branitelja za čije je uređenje iz gradske blagajne potrošeno 230 tisuća kuna, upitala je -  "Zašto je grad, ako je to u većem dijelu bila privatna parcela, to godinama uređivao, kosio travu i slično".

Grad je još od 2008. pokušao prodati svoj dio parcele, no od toga je odustajao, da bi na koncu to nažalost učinila Sandra Švaljek dok je zamjenjivala gradonačelnika Bandića, a koja se, kako čujemo kandidira za gradonačelnicu, objašnjava Miškulin.

<
Vezane vijesti