H-Alter
Foto: Malles.org<br>Foto: Malles.org
Čak 75 posto stanovnika Općine Malles koji su izašli na referendum održan između 22. kolovoza i 5. rujna, glasalo je za zabranu upotrebe svih pesticida na teritoriju Mallesa, javljaju talijanski mediji.

Riječ je o općini u kojoj živi oko pet tisuća ljudi, a nalazi se u Alpama, u talijanskom dijelu Južnog Tirola, u regiji Alto Adige koja inače proizvodi deset posto europske proizvodnje jabuka. Kako je riječ o uskim alpskim dolinama s brojnim stablima jabuka, upotreba pesticida u njihovom uzgoju dovela je do brojnih pomora pčela što je brinulo tamošnje pčelare.

"Tko kaže da se hrana ne može uzgajati bez upotrebe tih štetnih tvari je kriminalac. Organska poljoprivreda je moguća", kaže Johannes Unterpertinger, ljekarnik koji se nalazi na čelu odbora volontera koji se već godinama bore protiv upotrebe pesticida u cijeloj regiji Alto Adige i zbog čijeg je pritiska lokalna vlast i raspisala referendum. 

Rezultat referenduma još mora potvrditi općinsko vijeće u Mallesu, ali aktivisti očekuju da će ovaj referendum imati domino efekt na cijelom području Južnog Tirola, ali i šire. U susjednom Trentinu udruga "Alta Val di Non - Futuro sostenibile" započela je već prikupljati potpise kojima će tražiti od gradskog vijeća raspisivanje sličnog referenduma za zabranu pesticida.

Ovo je bilo prvi put u Italiji da se glasalo poštom, model glasanja koji se uspješno koristi na referendumima u Švicarskoj.

<
Vezane vijesti