Predloženi Zakon o golfu omogućiti će prodaju apartmana i vila u sklopu golf projekata, što dosad nije bilo moguće i što ponovno aktualizira pitanje je li golf zaista u službi turizma ili pak građevinskih lobija i apartmanizacije

U Sabor je u hitnu proceduru upućen prijedlog Zakona o golf igralištima koji bi, kao što je prilikom predstavljanja prijedloga zakona rekao ministar turizma Damir Bajs, trebao pridonijeti novoj kvaliteti hrvatskog turizma, odnosno ubrzati i pojednostaviti proceduru ishođenja potrebnih dokumenata i samu gradnju golf igrališta.

No, ono što nitko ne spominje je da će novi zakon omogućiti prodaju apartmana i vila u sklopu golf projekata, što dosad nije bilo moguće i što ponovno aktualizira pitanje je li golf zaista u službi turizma ili pak građevinskih lobija i apartmanizacije. Naime, u prijedlogu zakona jasno piše da je moguće etažirati sve ugostiteljsko-turističke građevine osim hotela, koji se jedino smatraju sastavnim dijelovima golf igrališta.

Iako je dana mogućnost budućim vlasnicima da upravljanje svojih nekretnina, kada ih ne koriste, povjere investitoru, odnosno da se apartmani ili vile za potrebe razvoja turizma iznajmljuju tijekom čitave godine, u zakonu nigdje striktno ne piše da se to mora učiniti.
Zakon je pravi istarski proizvod
Da će u sklopu golf igrališta biti moguće prodavati nekretnine, nedavno su potvrdili čelnici investicijske tvrtke Jupiter Adria koji su predstavljajući svoje projekte kazali da su raspoloženi i za prodaju apartmana i vila u istarskim golf kompleksima, ali samo pod uvjetima da ih vlasnici, kad nisu u njima, prepuste na upravljanje i dalje iznajmljivanje kompaniji koja vodi resort. Ova tvrtka investira i u golf kraj Motovuna, a samo prije mjesec dana na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš načelnik Slobodan Vugrinec uvjeravao je mještane da nikakve prodaje vila neće biti jer da je čitava golf zona jedna građevinska čestica koja se ne može dijeliti.

Neslužbeno saznajemo da je Zakon o golfu pravi istarski proizvod, odnosno da je u njegovoj izradi glavnu riječ imao zajednički odvjetnički ured iz Pule Borisa Modrušana, Gorana Veljovića, Nadana Perića, Denisa Jelenkovića i Merime Ibrahimović. Neimenovani izvor ističe da je upravo Istarska županija, koja u svom prostornom planu dozvoljava čak 23 lokacije za golf projekte, zajedno s jakim građevinskim lobijem i brojnim tvrtkama koje su povezane s golfom, između ostalih i javnom tvrtkom Istra golf dizajn, najviše zainteresirana da se progura novi zakon.

Odvjetnik Veljović, koji zastupa nekoliko investitora u golf projektima u Istri, potvrdio je da su imali određen utjecaj, odnosno da su bili savjetnici radne grupe u Ministarstvu koja je izrađivala prijedlog zakona.

Istina je da se omogućava prodaja, ali apartmani i dalje ostaju u službi turizma i ne može se njima drukčije upravljati. Potencijalni kupac će uz kupoprodajni ugovor morati potpisati i ugovor da će apartman ili vilu koristiti 30 ili 60 dana, a ostatak godine da će biti dan na upravljanje investitoru, odnosno upravitelju golf igrališta, što može biti i neka hotelska kuća, kazao je Veljović te nas uvjeravao da se u protivnom apartmani neće moći kupiti.
Enormna zarada u kratkom roku
Ističe da vlasnik neće moći na svoju ruku iznajmljivati apartmane ili s njima raspolagati čitave godine u privatne svrhe ili pak odbiti da se njima koriste drugi turisti.
Nije isto kupite li apartman unutar golf igrališta na Marleri ili u Medulinu. Vlasnik smještaja unutar golf kompleksa se neće moći sam baviti turizmom ili ugostiteljstvom, već će taj posao morati prepustiti subjektu koji će upravljati čitavim golfom i smještajnim jedinicama, odnosno turističkim naseljem koje mora imati potrebnu kategorizaciju, sve tehničke uvjete, određen broj zaposlenih i slično, dodao je.

Dr. sc. Velimir Šimičić, stručnjak za razvoj golfa iz Ministarstva turizma, upozorava da ne samo da nije potrebno prodavati smještajne objekte, vile i apartmane, već je to u direktnoj suprotnosti s planiranim razvojnim funkcijama golfa. Ujedno, takav golf turizam suprotan je interesima naših hotelijera.

S druge strane, u Sloveniji postoji već osam igrališta koja u pravilu nisu praćena izgradnjom apartmana i hotela, a još manje uvjetovana ili sada posebnim zakonom regulirana izgradnjom smještajnih objekata uz uvjete i povlastice koje nema niti jedan drugi segment naše ukupne turističke ponude, ističe Šimičić.

Navodi da se prodavati eventualno mogu vremenske jedince, a ne objekti, odnosno time share koji u drugim zemljama funkcionira na način da osobe postaju vlasnici određenog apartmana na nekoliko tjedana.

Kako bilo, investitor će novim zakonom dobiti mogućnost dvostruke zarade, i to prvo od prodaje građevina, a zatim od iznajmljivanja, a kupac će osim vlasništva nad nekretninama, čija će cijena najvjerojatnije rasti, zaradu ostvarivati i od dijela najma svojeg apartmana ili vile. Jedno je sigurno - prodaja apartmana i vila na golf terenima koji su prethodno bili poljoprivredno zemljište, a sada postaju građevno, pojedincima će donijeti enormnu zaradu u vrlo kratkom roku.