Foto: Marko Mrkonjić, VLFoto: Marko Mrkonjić, VLProblem "Modne konfekcije Slavonija" poznat je već 20 godina. Konkretno i argumentirano rješenje nudi se zadnjih nekoliko godina, a danas radnici traže priliku za ostvarivanje materijalnih prava u stečajnom postupku.

U Slavoniji MK d.d., poduzeću u osamdesetpostotnom državnom vlasništvu, radnice i radnici štrajkaju po treći put u posljednjih 11 mjeseci. U štrajk su stupili 21. svibnja i u štrajku namjeravaju ostati do daljnjega. Razlog su neisplaćene plaće za ožujak i travanj, a po informacijama koje imaju, neće dobiti plaću ni za svibanj. Također, posljednjih pola godine poduzeće im ne isplaćuje niti naknadu sredstava za prijevoz koja nekim radnicima iznosi i do tisuću kuna mjesečno. Ovi razlozi za štrajk dodatno dobivaju na težini kada se zna da velika većina od oko 130 radnica i radnika zaposlenih u proizvodnom pogonu prima tek minimalnu plaću, dok zaposlenici uprave svojim primanjima popravljaju prosjek.

U trenutnoj perspektivi, kad je većinski vlasnik (država) potpuno inertan, stečaj se čini kao jedini način na koji vjerovnici mogu ostvariti svoja materijalna prava

U međuvremenu, radnici su predali zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a zatim je isti zahtjev predala i FINA. U trenutnoj perspektivi, kad je većinski vlasnik (država) potpuno inertan, stečaj se čini kao jedini način na koji vjerovnici mogu ostvariti svoja materijalna prava. Međutim, situacija nije jednoznačna kao što se na prvi pogled čini, niti je stečaj jedina opcija budućeg razvoja situacije.

Radnici smatraju da situacija u kojoj se poduzeće trenutno nalazi uopće nije bezizlazna. Naime, struktura vjerovnika je takva da potraživanja od Slavonije MK imaju u prvom redu Republika Hrvatska na ime neplaćenih poreza i doprinosa, te nevraćenih pozajmica. Potom radnici na ime neisplaćenih prihoda, a na koncu distributer električne struje i plina (Hrvatska Elektroprivreda) na ime neplaćenih režijskih troškova. Također, manje iznose potražuju dobavljači repromaterijala.

Prema onome što tvrde radnici, najsretnije rješenje bilo bi da država kao vlasnik i najveći vjerovnik sama sa sobom "prebije" dugovanja prema proračunu i investira oko 11 milijuna kuna u restrukturiranje poduzeća

Prema onome što tvrde radnici, najsretnije rješenje bilo bi da država kao vlasnik i najveći vjerovnik sama sa sobom "prebije" dugovanja prema proračunu i investira oko 11 milijuna kuna u restrukturiranje poduzeća. Ta investicija bi omogućila obnovu i adaptaciju manjeg proizvodnog pogona (bivši pogon za preradu kože) i preseljenje proizvodne linije u taj manji pogon. Izravna korist bi u tom slučaju bila vidljiva već kroz procijenjeno 65 postotno smanjenje režijskih troškova, što projicira osiguran povrat troška restrukturiranja već nakon tri do četiri godine.

Inače, planovi restrukturiranja koji ne predviđaju otpuštanja radnika iz proizvodnje (sic!) rađeni su u nekoliko navrata posljednjih 5-6 godina. No, iz nepoznatih razloga, ti planovi nikada nisu realizirani, već skupljaju prašinu u ladicama ministarstava financija i gospodarstva i u Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

Budući da je račun poduzeća u blokadi, Slavonija MK ne može konkurirati na natječajima. Ta nemogućnost osjetna je posebice na državnim natječajima, primjerice za šivanje odora, što je posao s kojim već imaju iskustva. S obzirom na tu nemogućnost samostalnog sklapanja poslova, Slavonija MK trenutno radi kao outsource poduzeće koje pruža uslugu šivanja za veće igrače na inozemnom tržištu.

Na kraju, eventualna propast poduzeća imala bi štetne društvene posljedice. Osim što bi se zatvorilo jedno od rijetkih preostalih osječkih industrijskih postrojenja, bez posla bi ostali radnici s proizvodne linije, većinom pedeset-i-nešto-godišnjaci s tridesetak godina radnog staža u tekstilnoj industriji - koji su, kako stvari stoje na tržištu rada, osuđeni na nezaposlenost.

slavonija_mk-j.sseri.jpg slavonija_mk-j.sseri.jpg

Ultimatum radnicima

Nakon zaključenja teksta doznali smo da je uprava Slavonije MK postavila ultimatum radnicima da najkasnije sutra (srijeda, 5. lipnja) moraju prekinuti štrajk i nastaviti proizvodnju. U protivnom, tvrde iz uprave, naručitelji usluge šivanja koji Slavoniju koriste kao outsource pogon otkazat će poslove šivanja vrijedne milijun i pol eura. Podsjetimo se, uprava je i ranije tražila od radnika i da prekinu štrajk obrazlažući zahtjev time da će izvršenje ugovorenih poslova osigurati sredstva za isplatu plaće.


Dražen MihaljevićSindikalni povjerenik Slavonije MK, Dražen Mihaljević, u kratkom nam je telefonskom razgovoru rekao da štrajk neće biti prekinut, usprkos imperativnoj izjavi uprave.

miheli.jpg miheli.jpg

 

Uzevši u obzir posljednje akcije uprave, kao i nastupe predstavnika vlasnika, primjerice ministra gospodarstva Vrdoljaka koji je radnicima poručio da trebaju otići u crkvu i moliti se Bogu ako žele rješenje svoje situacije, jasno je da državi nije stalo do rješenja na dobrobit radnika. K tome, očito je da diskurzivno prebacivanje loptice odgovornosti s vlasnika na radnike služi tek kao uvod u proglašavanje radnika krivcima za propast poduzeća koje će, uslijed nastavka ovako neodgovornog upravljanja, neminovno propasti. Ostaje za kraj pitanje, ako se već diskurzivno radnicima predbacuje odgovornost, zašto onda vlasnik ne uvaži njihov zahtjev za restrukturiranjem?

Ključne riječi: radnička prava, radnička borba
<
Vezane vijesti