Foto: Audriusa, WikimediaFoto: Audriusa, WikimediaNevladine organizacije CEE Bankwatch Network, Re:Common, Platform i urgewald danas su objavile studiju Snovi o plinovodu koja pokazuje da je Južni plinski koridor nepotreban te da se njime neće postići energetska neovisnost od Rusije.

"Prema izračunima uključenim u studiju, moguće je da 16 milijardi kubnih metara plina, koliko će se godišnje uvesti u Europu putem Južnog plinskog koridora, ipak nećemo trebati. Na razini cijele EU već postoji višak infrastrukture za uvoz plina. Prema scenarijima koje je Europske komisija uključila u Plan puta za prijelaz na konkurentno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika do 2050. godine, očekuje se da će se do 2050. smanjiti uvoz zemnog plina u Europu. Ovo znači da će višak infrastrukture samo rasti tijekom narednih desetljeća, a skupocjena mega-struktura kao što je to Južni plinski koridor s vremenom bi mogla postati financijsko opterećenje", navode iz CEE Bankwatcha.

Dodaju kako je još veća ironija što se projekt Južnog plinskog koridora predstavlja kao rješenje za smanjenje energetske ovisnosti Europe od Rusije, a uključuje rusku tvrtku Lukoil koja će profitirati od zajmova EBRD-a i Azijske razvojne banke (ADB) vrijednih 950 milijuna dolara. Lukoil bi trebao dobiti zajmove za razvoj plinskog polja Shah Deniz u Azerbajdžanu. Lukoil se uz ostale ruske tvrtke nalazi na listi meta sankcija EU-a i SAD-a od 2014. godine. Osim što je stari korisnik EBRD-ovih zajmova, poslovanje Lukoila u Rusiji se veže uz kršenje ljudskih prava i zanemarivanje standarda zaštite okoliša. Jedan od primjera je uništenje zemlje naroda Komi na sjeveru Ruske Federacije.      

Slaba točka plinskog koridora je i ta što bi Azerbajdžan postao novi opskrbljivač plinom za Europu. To bi samo vodilo k jačanju autoritarnog režima koji je tijekom prošlih mjeseci prošao kroz neke od svojih najnasilnijih faza obilježenih arbitrarnim uhićenjima mnogih istaknutih protivnika plinskog projekta. Nedvojbeno, predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev dobio je priliku stegnuti stisak u zemlji, i ne samo zato što se nakon ruske invazije na Ukrajinu pokazao kao važan saveznik.

"Južni plinski koridor zapravo uspostavlja lanac zlouporaba od Kaspijskog mora u Europu", komentira Pippa Gallop iz Bankwatcha koja je jedna od autorica studije te dodaje da se time neće postići energetska neovisnost, već će se ovisnost o jednom autoritarnom vođi zamijeniti ovisnošću o drugom. 

"Od ruske invazije, Komisija je opetovano naglašavala da je reduciranje potražnje najbolji način da se osigura energetska neovisnost", dodaje Fidanka Bacheva-McGrath iz Bankwatcha, suautorica studije.

"U središnjoj i istočnoj Europi, najranjivijoj regiji kada je riječ o energetskim hirovima Rusije, postoji ogroman potencijal za uštede energije. Ako EU ima novaca za ovakav mamutski projekt kao što je to Južni plinski koridor, zašto taj novac ne utroši na mjere koje su jeftinije i sigurnije kao što je to energetska učinkovitost? Ovo u najmanju ruku izgleda kao sljepoća, ako ne i licemjernost i prljavo lobiranje", zaključuje Bacheva-McGrath.

Studija je dostupna OVDJE.

Ključne riječi: EU, plin, Rusija, Bankwatch
<
Vezane vijesti