knjige_knjizevnost_knjiznica_izdavastvo_knjiga_foto_to_copy51690.jpgPozivaju se svi građani Rijeke da sa svojim primjerkom "Lovca u žitu" dođu u subotu, 25. svibnja, od 12 do 13:40 sati na Korzo, ispred Gradske vijećnice kako bi zajedno ukazali na važnost čitanja.

Akciju #idalječitam pokrenuo je Lovro Krsnik, kazališni redatelj iz Zagreba koji svaki dan po 60 minuta na Markovom trgu ispred Vlade Republike Hrvatske čita i na taj način ukazuje na važnost čitanja, kao i na činjenicu da su vrijedna književna djela maknuta s popisa obavezne literature.

Kako odgovorne institucije nisu obratile pozornost na ovu građansku inicijativu niti su se u međuvremenu izjasnile o finalnom popisu obaveznih lektira za osnovne i srednje škole, biti će organizirano paralelno čitanje od simboličkih 100 minuta u preko deset hrvatskih gradova.

Subota, 25. svibnja, stoti je dan čitanja na glas, s građanima, lektirnih naslova dovedenih u pitanje novom kurikularnom reformom. Taj dan unisono će se čitati deseta knjiga projekta – Salingerov "Lovac u žitu". Pozivaju se svi građani da sa svojim primjerkom "Lovca u žitu" dođu u subotu  od 12 do 13:40 sati na Korzo, ispred Gradske vijećnice kako bi zajedno ukazali na važnost čitanja. Završetak čitanja u svih deset gradova bit će obilježen unisonim čitanjem Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost. Tim performativnim činom će se, obzirom da odgovorne institucije u Republici Hrvatskoj nisu zainteresirane, simbolički uputiti apel onima u Europskoj Uniji. Hrvatsko čitateljsko društvo u potpunosti podržava ovu inicijativu i pridružuje se organizaciji završnog dana.

Čitanja će se moći pratiti u live formatu preko društvenih mreža sudionika čitanja te organizatora inicijative.

Službeni istagram profil inicijative #idaljecitam: https://www.instagram.com/idaljecitam ili FB profil pod imenom Lovro Krsnik.