jdimpoap.jpegRetrospektiva Subverzivna Varda održava se u Art-kinu od 16. do 18. svibnja, a posvećena je legendarnoj i nedavnoj preminuloj ikoni francuske kinematografije, redateljici Agnès Vardi.

Retrospektiva donosi pet odabranih filmova kratkog i dugog metra: Cléo od 5 do 7, Zaručnici s MacDonaldova mosta, Bez krova i zakona, Jedna pjeva, druga ne, Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol.

Ikona francuske kinematografije, jedina žena u strogom muškom novovalskom miljeu, veličanstvena Agnès Varda napustila nas je ovog proljeća u devedesetoj godini života i za sobom ostavila impresivan broj od 54 autorska djela koja se protežu kroz sfere kratkog i dugog metra, dokumentarnog i igranog filma. Sve ih odlikuje borba za radikalnu, autorsku kinematografiju, a Art-kino donosi izbor od pet najzapaženijih u programu pod nazivom Subverzivna Varda.

Retrospektivu Subverzivne Varde 16. svibnja u 19 sati otvara petominutna burleska Zaručnici s MacDonaldova mosta koja prati dvoje zaljubljenika u trenutku njihova rastanka, a par utjelovljuju legendarni novovalski supružnici Jean-Luc Godard i Ana Karina. Slijedi igrani film Cléo od 5 do 7, a kao što sam naslov govori, radnja je smještena unutar dva sata života mlade pjevačice Cléo (Corinne Marchand), pravim imenom Florence Victoire, koju kamera prati kako luta pariškim ulicama u namjeri da odvrati svoje misli od onog što iščekuje: rezultat biopsije koji je napravila zbog sumnje da boluje od raka.

Petak, 17. svibnja u 19 sati rezerviran je za film koji se smatra najboljim Vardinim djelom. Bez krova i zakona/Vagabond donosi refleksije poznanika koji se prisjećaju nedavnih susreta s odbačenom mladom skitnicom kompleksnog i proturječnog karaktera čije je tijelo smrznuto pronađeno vani jednog hladnog zimskog jutra.

Subotnji program u 19 sati otvara kratki dokumentarac Žene odgovaraju: Naša tijela, naša seksualnost u kojem šarolika skupina žena – više i manje lijepih, mladih i starih, podarenih majčinskim instinktima i bez njih – odgovara na pitanja pred kamerom Varde. Film Jedna pjeva, druga ne, kojim se u subotu zatvara program, prati živote dviju žena kroz raspon duži od deset godina, a počinje u trenutku kad Pomme (Valérie Mairesse) pomaže svojoj poznanici Suzanne (Thérèse Liotard), majci dvoje djece, sakupiti novac za abortus u Švicarskoj. Film je dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Taormini 1977. godine.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili putem platforme ulaznice.hr.