agenda2030_panel.jpgZavršno događanje projekta Prva Generacija 2019 održat će se u četvrtak, 30. svibnja, od 10.30 do 13 sati u Stablu znanja Studentskog centra, Savska cesta 25, Zagreb.

Više od 150 učenika iz hrvatskih srednjih i osnovnih škola sudjelovalo je u ovogodišnjem izdanju projekta Prva Generacija - Globalni ciljevi održivog razvoja (COR/SDG) i moj grad/škola, koji u Hrvatskoj provode veleposlanstvo Švedske, i udruge civilnog društva WWF Adria, Terra Hub Hrvatska i ODRAZ, uz podršku 24sata.

Zadatak je bio izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 globalnih Ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena. Prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a pet najboljih plakata izradili su timovi iz:

  • Srednje škole Hvar (Gabrijela Jurić, Stella Miša)
  • Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa (Tamara Bajsić, Dina Vojković)
  • Prve ekonomske škole iz Zagreba (Dora Celić, Andrea Vrhovac, Ivan Pišković, Marko Andrić, Luka Cikoja)
  • Škole za medicinske sestre Vrapče (Gabrijela Ambruš, Paula Roher)
  • Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice (Adrian Hlebar, Sara Višak, Emil Kukec, Ana Marija Buhić, Nadja Jandrašec)

[IZLOŽBA] Njihovi plakati o važnosti i utjecaju klime bit će dio završne izložbe Agenda 2030 koju je izradio Švedski Insitut, a koja će biti postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 05. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu.

[PANEL] Na dan otvorenja izložbe, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine od 10.30 do 12 sati održat će se panel Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030 u Stablu znanja Studentskog centra na kojem će sudjelovati mr.sc. Roman Ozimec, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske; Dunja Mazzocco Drvar, RTL; Hrvoje Dragušica, voditelj Održivog razvoja IKEA Hrvatska; dr.sc.Deni Porej, WWF Adria; Laura Skala, pokretačica školskog štrajka za klimu (SS4C) Zagreb te mladi koji su pobijedili na natječaju. Panel će moderirati Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta "Planet ili plastika" National Geographic-a.

[DOKUMENTARNI FILM] U četvrtak, 30. svibnja 2019. također u sklopu projekta, u Kinoteci (Kordunska 1, Zagreb) u 17.30 sati bit će prikazan dokumentarni film Prije potopa koji govori o klimatskim promjenama, a producirali su ga Leonardo DiCaprio, Fisher Stevens, James Packer i Martin Scorsese. Ulaz na projekciju je besplatan.

Projekt Prva Generacija je rezultat inicijative koju je 2016. godine pokrenula vlada Švedske, a kojoj je cilj podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. "Čestitam pobjednicima i profesorima mentorima! Iznimno smo sretni da se u tri godine u Hrvatskoj inicijativi odazvalo više od 100 škola i oko 400 učenika. To pokazuje da su mladi zainteresirani za Ciljeve održivog razvoja za čije je ostvarenje ključna suradnja između svih relevantnih aktera što svakako uključuje mlade", istaknula je Diana Helen Madunic, veleposlanica Švedske.  

agenda2030_panel_copy96428.jpg