Bijesne bakiceBijesne bakice11. ZagrebDox, festival dokumentarnog filma, bit će otvoren sutra u kinu Cineplexxu Centra Kaptol u Zagrebu uz projekciju norveško-dansko-talijanskog filma "Bijesne bakice" redatelja Håvarda Bustnesa, o dvije devedesetgodišnjakinje iz Seattlea koje, zabrinute zbog trenutačne ekonomske situacije u svijetu i neizvjesne budućnosti svojih unuka, kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta.

11. ZagrebDox, festival dokumentarnog filma, bit će svečano otvoren 22. veljače u kinu Cineplexx Centra Kaptol u Zagrebu uz projekciju norveško-dansko-talijanskog filma "Bijesne bakice" redatelja Håvarda Bustnesa, o dvije devedesetgodišnjakinje iz Seattlea koje, zabrinute zbog trenutačne ekonomske situacije u svijetu i neizvjesne budućnosti svojih unuka, kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta. 

Tijekom festivala, koji traje do 1. ožujka, bit će prikazano ukupno gotovo 150 dokumentaraca u 16 različitih programa, a detaljan raspored možete pogledati ovdje.

Službeni natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, dok službeni program uključuje programe Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarce i ADU Dox. Tu su i novi posebni programi Triler dox, koji predstavlja formu hibrida dokumentarca i trilera; Blistok, s temama s Bliskog istoka i ZagrebDoXXL, u sklopu kojeg će pojedine filmske projekcije pratiti prošireni razgovori kojima će se nastojati potaknuti šira rasprava s publikom, pri čemu se posebno izdvaja gostovanje Kim Longinotto, britanske dokumentaristice koja već gotovo 40 godina u svojim filmovima daje sliku i glas obespravljenim, marginaliziranim i zlostavljanim ženama diljem svijeta.

Između naslova iz međunarodne konkurencije organizatori izdvajaju film "Virunga" o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga u režiji Orlanda von Einsiedela, aktualni kandidat za Oscara, te "O ljudima i ratu" Laurenta Bécue-Renarda s temom rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje Ulricha Seidla "U podrumu", o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima, a bit će prikazan i niz domaćih dokumentaraca. Tako će publika imati priliku vidjeti nove filmove Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Program Biografski dox i ove godine donosi brojne zanimljive životne priče, od zloglasnog Heinricha Himmlera u filmu "Onaj pristojni" Vanesse Lape, do jedne od svijetu donedavno nepoznatih, a sjajnih uličnih fotografkinja u dokumentarcu "Pronalazeći Vivian Maier", nominiranom za nagrade Oscar i BAFTA.

Glazbeni globus povest će nas na nekoliko glazbenih putovanja. Kako je skončao legendarni bubnjar Bijelog dugmeta Goran Ipe Ivandić, istraženo je u dokumentarcu "Izgubljeno Dugme" Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. U filmu "Pulp: film o životu, smrti i supermarketima" Florian Habicht je demistificirao zvijezde iz britanskog Sheffielda, a istovremeno dao prikaz života u tom britanskom gradu, a je li tango zapravo rođen u Finskoj, otkriva Viviane Blumenschein u "Tangu Ivanjske noći".

Zanimljiv prilog vrućim političkim raspravama u Hrvatskoj, navodi organizator, dat će u programu Kontroverzni dox njemački film "Titovi odredi smrti" u režiji Philippa Grülla i Franka Hofmannna koji razotkriva jugoslavenske špijune odgovorne za zločine nad hrvatskim emigrantima u Njemačkoj, a tu je i libanonsko-kanadski film "Mistična masa" Karima B. Harouna, snimljen za vrijeme impresivne religiozne procesije u čast smrti šijitskog vjerskog vođe.

Među filmovima iz programa Majstori doxa organizatori izdvajaju ukrajinsko-nizozemski "Maidan" u režiji Sergeja Loznitse i  "Posjetitelje", najnoviji uradak Godfreyja Reggija.

Program Stanje stvari nanovo aktualizira probleme i fenomene suvremenog društva. Francusko-grčki dokumentarac "Nada na kocki" Aleksandra Papanikolaua i Emilie Januku upoznaje nas s predsjednikom Syrize i novim grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. Film "Killswitch" govori o borbi za kontrolu interneta čiji su heroji prerano preminuli haktivist i borac za slobodu informacija Aaron Swartz i zviždač Edward Snowden, dok provokativni "Cijena koju plaćamo" Harolda Crooksa istražuje izvore, štetne posljedice i složena moralna pitanja korporacijske utaje poreza od nastanka koncepta porezne oaze u londonskim bankarskim krugovima. 

Teen Dox donosi jedanaest uzbudljivih priča iz cijeloga svijeta iz kojih saznajemo za posebne mlade ljude, njihove uspjehe i životne izazove, u Happy Doxu gledamo priče s veselim predznakom iz cijelog svijeta, a tu su i  dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca – Autorska večer Vinka Brešana i Retrospektiva hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

Jedanaesto izdanje programa usavršavanja ZagrebDox Pro ponovno će okupiti filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja (masterclass) te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma.

Cijena ulaznica je 20 kuna za dnevne projekcije te 25 kuna za večernje. Za program Teen Dox cijena ulaznice bit će 15 kuna, a u dnevnim terminima besplatno se prikazuju svi filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije uz još poneko iznenađenje. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele festivalskih nagrada najboljim filmovima po izboru žirija, u nedjelju, 1. ožujka po cijeni ulaznice od 35 kn, posjetitelji će u programu The Best of Fest moći pogledati sve nagrađene filmove.

Ključne riječi: ZagrebDox, dokumentarni film
<
Vezane vijesti