unnamed.jpgU petak, 17. svibnja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), otvara se 17. izdanje Queer Zagreb sezone. Zagrebačka će publika od 17. do 24. svibnja imati priliku pogledati bogati kulturni program obilježen estetikom čežnji i snova. Kroz osam festivalskih dana predstavit ćemo niz predstava, radionica, predavanja, izložbi i jedan koncert.

Festival će u petak na sceni ZPC-a otvoriti Joshua Monten, perspektivni američki koreograf s adresom u Švicarskoj, koji prenosi iskustva različitih identiteta u ples te Otkrivanje klitorisa, cvjetne instalacije Maje Subotić Šušak i Ive Peručić u javnom prostoru, u subotu u podne na Trgu Republike Hrvatske. Festival donosi cijelu seriju programa posvećenih dizanju vidljivosti potpune anatomije klitorisa te će se tijekom Queer Zagreba održati niz radionica na kojima će polaznici izrađivati 3D modele klitorisa, vesti klitorise s feminističkim citatima, čitati i raspravljati o svemu što se klitorisa tiče i dotiče.

Izvedbeni program festivala tradicionalno je najbogatiji pa ćemo tako gledati kazališni happening Usmeni spomenik o povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj, nagrađivanih domaćih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija je premijerna izvedba u formi turističke šetnje gradom održana u prosincu 2018. Ponovno nam dolazi i dugogodišnji prijatelj festivala, uvaženi njemački autor Raimund Hoghe s novom predstavom Canzone per Ornella, koja je premijerno igrala u Avignonu, a nastavak je njegovih posveta plesačima s kojima surađuje, u ovom slučaju se radi o njegovoj dugogodišnjoj suradnici Ornelli Balestri.

Stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti postat će pak mizanscena performasna Monamipierrotmonami talijanskog umjetnika Jacopa Milianija, poslije kojeg slijedi predavanje talijanske kustosice Adriane Rispoli o važnosti vremena u suvremenoj umjetnosti i performansu. U goste nam dolazi i nova produkcija slovenskog kolektiva Via Negativa, performans *dravo *arijo provokativnog umjetnika Roka Kravanje.

Nismo zaboravili ni da je od Woodstocka, kultnog rock zbivanja jedne generacije, prošlo 50 godina i da okrugle godine služe za pravljenje i gutanje veselih i tamnih okruglica osjećanja i sjete. Zajedno s Eurokazom i MSU-om organiziramo spektakularni glazbeni happening s neponovljivom Zdenkom Kovačiček i Greenhouse Blues Bandom te gostima iznenađenja.

Pred sam kraj festivala Domino ima čast otvoriti izložbu Shunga – erotika i snovi Edo perioda u Meštovićevom paviljonu HDLU-a, a bit će to prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe. Na izložbi će se izložiti 100-ak drvoreza iz perioda Edo, uključujući i velika imena poput Hokusaija i Utamara, a posebno predavanje o važnosti i utjecaju tih "proljetnih slika" održat će kustos British Muzeja Stuart Frost.

Ključne riječi: queer, zagreb, kultura
<
Vezane vijesti