Foto: Vladimir TadicFoto: Vladimir TadicOko 500 čuvara rijeka sa Balkana i svijeta došlo je sinoć pogledati svjetsku premijeru filma Pravo srce na Idbar brani u okolici Konjica. Film prikazuje borbu protiv ubrzane izgradnje hidroelektrana i napore za očuvanje posljednjih divljih rijeka Europe, rijeka Balkana.

Ovaj dokumentarni film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Najavu filma možete pogledati ovdje.Pokrenuta je i peticija koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu

"Film jasno prikazuje da je borba za očuvanje rijeka teška, da ponekad gubimo, ali i da ujedinjeni sve češće pobjeđujemo. Ovim filmom smo korak bliže da problematiku hidroelektrana predstavimo svjetskoj javnosti. Ohrabrujuće je što se sve više zajednica budi i glasno bori za očuvanje onog najvrijednijeg što imaju - pitkih i očuvanih rijeka", izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Pokrenuta je i peticija koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu. Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

Brana u Idbru predstavlja odličan primjer nemoći čovjeka nad prirodom i zbog toga je baš ova neobična lokacija odabrana za svjetsku premijeru. Brana je izgrađena 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero.

Uložen trud, ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je, kako ističu organizatori, pobijedila ideju čovjeka da je ukroti.

<
Vezane vijesti