Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaPrijatelji životinja performansom povodom Svjetskog dana vegetarijanstva pozivaju sve da se odluče na pozitivne promjene u prehrani.

Jučer je na glavnom zagrebačkome trgu aktivistica Prijatelja životinja simbolički pretvorila svoje tijelo u komad mesa na roštilju ukazujući tako na tužnu stvarnost skrivenu iza svakog komada mesa, koji nije ništa drugo nego dio tijela osjećajnog živog bića svedenog na kancerogeni obrok.Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine

Performansom se željelo slikovito prikazati da ničije tijelo nije za roštilj, već da umjesto životinjskih ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš. Cilj je potaknuti suosjećanje prema životinjama koje su svakodnevno mučene i ubijane dajući do znanja da je rješenje iznenađujuće jednostavno i nadohvat ruke.

Aktivistica je svojom preobrazbom u meso također podsjetila na teži položaj ženskog spola u svijetu ljudskih i ne-ljudskih životinja jer mesna i mliječna industrija počivaju na zlouporabi reproduktivnog sustava svinja, krava i kokoši koje su prisiljavane davati više djece, mlijeka ili jaja nego što im tijela mogu podnijeti, a ubijaju ih čim prestanu biti dovoljno iskoristive.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine, a cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month).

Zadnji dan simboličnog ciklusa, 1. studenog, poznat je kao Dan veganstva. Zanimljiva je činjenica da sve više ljudi, osim mesa, prepoznaje i nužnost izbacivanja svih ostalih namirnica životinjskog podrijetla kako bi živjeli u potpunosti bez nasilja prema životinjama i okolišu.

<
Vezane vijesti