Foto: M. K.<br>Foto: M. K.
U svijetu je više od 800 milijuna ljudi gladno, a drugih 500 milijuna ulazi u kategoriju prekomjerne težine, istaknuto je na konferenciji o hrani u Rimu, koja je počela u srijedu.

Svjetski je sustav proizvodnje hrane previše industrijaliziran, ide u prilog lošoj prehrani, ne spriječava glad i potiče prekomjernu težinu. To su zaključci prvog dana konferencije u Rimu, koja je počela u srijedu pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.

"Dame i gospodo,nešto ne valja. Jedan dio našeg neuravnoteženog svijeta umire od gladi, a drugi je pretio u tolikoj mjeri da to utječe na smanjenje kvalitete života i povećanje troškova zdravstva", rekla je Margaret Chan, generalna direktorica WHO-a, delegatima na konferenciji. Također je izrazila žaljenje time što je za neke velike gradove u Africi i Aziji jeftinije nabaviti industrijsku hranu nego onu iz lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Unatoč tome što jedni jedu previše, a drugi premalo, po stručnjacima ovih dviju organizacija, na svijetu ima dovoljno hrane da se zadovolje potrebe svih.

Ključne riječi: proizvodnja hrane, hrana
<
Vezane vijesti