PrtscrPrtscrUdruga roditelja Korak po korak danas je u povodu Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece organizirala tribinu nazvanu "Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse". Zaključak je bio da su najslabija karika u lancu - roditelji.

"Tehnologija ne zlostavlja djecu, to čine ljudi", bila je misao Vesne Katalinić s Hrabrog telefona, a tema je bila "Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse". To je i naziv tribine koju je u povodu Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece danas organizirala Udruga roditelja Korak po korak u prostorijama Tribine Grada Zagreba. Osim Vesne Katalinić i nekoliko stručnih osoba iz udruge Korak po korak, na tribini su sudjelovali Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Nikolina Grubišić Požar iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Čak 77 posto roditelja nema nikakav nadzor nad time što im djeca rade na internetu

Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom središnja je tema interesa udruge Korak po korak, a to je obuhvaćeno trima projektima: CAP program (Child Assault Prevention), projekt Osnažimo prava djece i aplikacija Delate cyberbullyng. CAP se pojavljuje u četiri varijante: predškolska, osnovna, teen i CAP za djecu s poteškoćama. U ciljeve programa, koji postoji od 2000.godine i koji je do danas zaživio u svim županijama, ubraja se smanjivanje ranjivosti djece, osnaživanje lokalne zajednice i obrazovnih institucija.

"Prostor virtualnog još je uvijek nepoznat prostor, malo znamo o tome. Roditelji bi sada već trebali pitati svoju djecu ne samo kako je bilo u školi nego i kako je bilo u virtuali", istaknula je Marina Trbus iz udruge Korak po korak. Predstavila je rezultate istraživanja o rasprostranjenosti elektroničkog nasilja i sigurnosti na internetu među mladima u Hrvatskoj. Po tom istraživanju, prosječno dijete ima 574 prijatelja na Facebooku, od kojih ne poznaje njih 165. Trbus i ostali sugovornici složni su u tome da je, između ostalog, potrebna pojačana edukacija i osnaživanje roditelja. Naime, čak 77 posto roditelja nema nikakav nadzor nad time što im djeca rade na internetu. Jednako tako, diskutanti smatraju da zabrane i sila nisu rješenje. Promjene bi se, kada je riječ o relaciji roditelj-dijete, mogle postići informiranim razgovorom i ukazivanjem na opasnosti.

Tomislav Ramljak istaknuo je i jednu slabu točku u sustavu školstva. "Nedopustivo je da u današnje vrijeme djeca počinju učiti informatiku tek u petom razredu, a kod kuće koriste internet već prije osnovne škole. Mislim da bi upravo jedan sažetak svega ovoga o čemu sada raspravljamo trebalo staviti u kurikulum i krenuti od prvog razreda osnovne škole", rekao je. Komentiravši dio istraživanja koji se odnosi na vrijeme provedeno na internetu, istaknuo je da su u današnje vrijeme internet i mobitel neodvojivi pa dobiveni podaci o količini vremena koje djeca provode na internetu nisu pravo stanje stvari jer postoji pristup internetu i preko mobitela. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu se, između ostalog, bavi i problemom dječje pornografije, a dio je organizacije INHOPE u koju su umreženi centri iz 45 zemalja svijeta.

Nedopustivo je da u današnje vrijeme djeca počinju učiti informatiku tek u petom razredu, a kod kuće koriste internet već prije osnovne škole. Mislim da bi upravo jedan sažetak svega ovoga o čemu smo danas raspravljali trebalo staviti u kurikulum i krenuti od prvog razreda osnovne škole, rekao je Tomislav RamljakGrubišić Požar govorila je u ime MUP-ovog Odjela za maloljetničku delikvenciju. Taj odjel predstavlja posljednju kariku u lancu faktora koji su nužni da bi se djelovalo u smjeru prevencije elektroničkog nasilja nad djecom. Ramljak je predstavila aplikaciju "Red button", kojom se omogućuje on line prijava slučaja nasilja ili zlostavljanja. "Logika je da su današnja djeca stalno on line pa im je lakše prijaviti nešto na taj način nego ići u postaju", obrazlaže Grubišić Požar.

Ona smatra da su roditelji kao faktor zakazali u procesu rada na ovim problemima. "Roditelji ne moraju imati onakva tehnološka znanja kakva imaju djeca da bi se stvorio odnos povjerenja, odnosno da bi znali kako im se djeca ponašaju u stvarnom ili u virtualnom svijetu", rekla je.

I kada su govornici na kraju tribine dobili priliku za završnu riječ, zaključak je bio da su roditelji najslabija karika u lancu. Jedno od potencijalnih rješenja koje je spomenuto bila je ideja da na roditelje kojima manjka svijesti o važnosti ovog problema djeluju ne samo stručnjaci, nego i oni roditelji koji se ubrajaju u aktivnije po tom pitanju.

"Žalosno je da građani prvo dođu na policiju, a sve stepenice prije toga se preskaču. Ako nam start nije dobar, uvijek ćemo biti korak unatrag. Nije cilj da strpamo nekoga u zatvor, nego da do toga uopće ne dođe", zaključila je Grubišić Požar.

Ključne riječi: internet
<
Vezane vijesti