Foto: fAKTIVFoto: fAKTIV"Zahtijevamo promjenu, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, i neopozivu ostavku ministrice Murganić“, poručile su feministkinje iz fAKTIV-a na trećem velikom Noćnom maršu u Zagrebu, na kojem se okupilo par tisuća prosvjednika i prosvjednica.

Marš, koji je krenuo s Trga žrtava fašizma i završio na Zrinjevcu uz čitanje proglasa, ove se godine održao pod sloganom Ljutnja-Otpor-Promjena.Na Noćnom maršu izneseni su brojni zahtjevi, među kojima i oni za kvalitetnim javnim zdravstvom, besplatnim pobačajem i ukidanjem priziva savjesti ginekologa i ginekologinja

Osmi mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe - za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju - prožimaju se u jednu borbu. "Osmomartovski noćni marš dio je te borbe - borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija", poručile su organizatorice.

"Razloga za ljutnju je i previše. Znamo kako nam je protekla prošla godina. Ljute smo zato što su nam u kapitalističkom sustavu ugrožena radnička prava, a zdravstvene usluge, obrazovanje i socijalni servisi sve nedostupniji. Ljute smo zato što opet moramo braniti davno izborena reproduktivna prava. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno", istaknule su fAKTIVKe.

"Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida", poručeno je s Trga žrtava fašizma.

Na Noćnom maršu izneseni su brojni zahtjevi, među kojima i oni za kvalitetnim javnim zdravstvom, besplatnim pobačajem i ukidanjem priziva savjesti ginekologa i ginekologinja. "'Cijenjeni' demografi i ginekolozi, vaše ideje o demografskoj obnovi preko leđa žena apsolutno nas ne zanimaju", zaključile su organizatorice s pozornice na Zrinjevcu.

O radu feminističkog kolektiva fAKTIV pročitajte i u intervjuu koji su dale H-Alteru uoči Noćnog marša.

<
Vezane vijesti