Foto: N. Đurđević i D. RadonićFoto: N. Đurđević i D. RadonićMeđunarodnu konkurenciju u ponedjeljak otvara poetični dokumentarac o ljudima sa samog sjevera Rusije i takozvanoj ruskoj duši u kojoj fatalizam i crni humor postoje rame uz rame, film Ispod leda u režiji Robina Dimeta.

U nedjelju, u izvrsnoj atmosferi u svih pet dvorana Cineplexxa Centra Kaptol, projekcijom filma Bijesne bakice počeo je 11. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox. U sljedećih tjedan dana, do nedjelje, 1. ožujka, na velika platna stiže više od 150 naslova suvremene svjetske dokumentarne produkcije, i to u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, devet službenih programa, tri posebna programa i dvije retrospektive. Nakon uvodnih govora publiku u Cineplexxu video porukom pozdravio je redatelj Håvard Bustnes, a nakon projekcije i protagonistice filma Shirley i Hinda. Svi koji su film propustili na otvorenju moći će ga pogledati u redovnom programu ponovno u ponedjeljak.

"Prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugo desetljeće njegova života. Sjajna ekipa omogućuje da stresa bude što manje i da se dokumentarac drugačiji od onog koji smo nekad gledali i snimali prikazuje u Zagrebu te da se tako podrže nove snage, ideje i filmovi. Taj susret između svjetskog, europskog, regionalnog i prije svega hrvatskog filma nit je vodilja koja mi se čini vrlo važnom za ovaj festival. No najvažnijim mi se čini kreativan razgovor o filmovima. Zbog toga smo ove godine uveli novi program, ZagrebDoXXL, čija je svrha proširiti za gledatelje platformu razgovora sa zanimljivim sugovornicima i stručnjacima kako bi se ostvarilo više dijaloga jer mi se čini da ga u ovoj zemlji još uvijek nedostaje. Mi ga na skroman način pokušavamo progurati onoliko koliko možemo", izjavio je na otvorenju ZagrebDoxa direktor festivala Nenad Puhovski

Međunarodnu konkurenciju u ponedjeljak otvara poetični dokumentarac o ljudima sa samog sjevera Rusije i takozvanoj ruskoj duši u kojoj fatalizam i crni humor postoje rame uz rame, film Ispod leda u režiji Robina Dimeta. Regionalnu konkurenciju otvara francusko-talijanski film Kamena rijeka u režiji Giovannija Donfrancesca o europskim klesarima koji su početkom 20. stoljeća prešli ocean i u gradiću Barre u Vermontu otvorili najveće kamenolome granita na svijetu.

U programu je i Prognostičar redatelja Marcusa Vettera i Karin Steinberger (program Biografski dox), dokumentarac o Martinu Armstrongu, čovjeku koji je razvio izuzetno precizan računalni program za predviđanje svjetskih ekonomskih kretanja, što se baš i nije svidjelo američkim bankarima i FBI-u. Nakon projekcije slijedi sesija Q&A s redateljem Marcusom Vetterom.

Glazbeni globus otvara 3D spektakl Pod elektronskim nebom Emmyjem nagrađenih redatelja Dana Cutfortha i Jane Lipsitz o najvećem svjetskom festivalu dance glazbe, Electric Daisy Carnivalu.

Prvog dana festivala počinju projekcije iz novih programa Blistok i Triler dox. Potonji u ponedjeljak donosi Hitan poziv režisera Pekke Lehta, film temeljen na priči o nerazriješenom ubojstvu koje ostaje jedan od najbizarnijih slučaja u novijoj finskoj povijesti. Pekka Lehto će, zajedno sa scenaristom Mikom Purolom, biti prisutan na Q&A sesiji. U ponedjeljak počinju i prva Dox događanja, odnosno premijere hrvatskih i regionalnih filmova.

Ključne riječi: ZagrebDox, dokumentarni film
<
Vezane vijesti