Pobuna građana protiv gradnje golf terena na poluotoku Muzil: "Divim vam se što ste iskazali svoj stav, no, pozivam vas i da pokažete prezir prema ovim ljudima i prema ovoj raspravi, kako ih nije sram... Pozivam vas da napustite raspravu", rekla je na skupu Dušica Radojčić iz "Zelene Istre".

Aktualna javna rasprava o izmjenama i dopunama Plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Pule u zadnjih se nekoliko dana zaoštrila do usijanja.  Započelo je 6. studenog, dolaskom toliko velikog broja građana na javno izlaganje da je Gradska vijećnica bila jednostavno preuska, te je izlaganje odgođeno za 12. studeni, te održano u znatno većem prostoru Doma hrvatskih branitelja. Tu su do izražaja došle godinama nakupljane tenzije na relaciji grad - građani po pitanju namjene prostora Muzila. Petnaestodnevna javna rasprava o planu ključnom za daljnji razvitak Pule građanima je po prvi puta ponudila mogućnost da vide što se na tom zatvorenom i građanima nedostupnom poluotoku planira. Međutim, dogodilo se nešto u novijoj povijesti Istre neviđeno, nešto što je vidno unespokojilo političku elitu, koja je navikla na krotkost građana Istre.

Podsjetimo, poluotok Muzil, koji se nalazi na južnoj strani Pulskog zaljeva, jedna je od nekoliko velikih demilitariziranih zona na području Grada Pule.  Iako demilitariziran, taj je poluotok i dalje zatvoren i nedostupan građanima. Tek se s vremena na vrijeme, prigodničarski, organiziraju kratki obilasci. Uglavnom, to je način na koji grad zamišlja otvaranje tog velikog prostora građanima. Prostor Muzila obuhvaća 160 hektara, što je otprilike petina urbane površine grada Pule. Prema prijedlogu GUP-a dvije trećine površine Muzila namijenjeno je isključivo turizmu (golf teren i hoteli), dok je ostatak namijenjen javnim sadržajima. Međutim, i ti "javni sadržaji" zapravo podrazumijevaju turističke sadržaje, kao što su kongresni centar, luka koja će biti otvorena i nautičarima te zelenilo u službi golf terena.

muzil4.jpg

O vrijednosti prirodnog krajolika, biologinja Ira Maslovar, utvrdila je da je na području Muzila uočeno oko 200 biljnih vrsta, od kojih je barem petnaest rijetkih i zaštićenih. Prema studiji valorizacije krajolika koju je naručio Grad Pula upravo je obrnuto - na istom lokalitetu utvrđeno je da je "ekološka raznolikost" veoma male vrijednosti.

Iako demilitariziran, poluotok Muzil je i dalje zatvoren i nedostupan građanima

Nenad Popović, publicist i izdavač, istaknuo je kako građanska borba za Muzil nije pitanje ni Pule, ni Istre, ni Hrvatske, nego je problem koji se tiče cijele Europe. Uništeni su svi najdragocjeniji poluotoci i otoci u Hrvatskoj: Lapad - pluća Dubrovnika, pao je Srđ u Dubrovniku, "pojeden" je poluotok Marjan, prodan i uništen otok Katarina u Rovinju, otok sveti Nikola, a park u Poreču, jedan od najljepših perivoja u Hrvatskoj, sada je turistička rugoba. Sada je na redu Pulski zaljev. Trenutačna vlada ove zemlje vrši najveću rasprodaju Hrvatske nakon NDH, kada je obala poklonjena Italiji. Strateški partneri današnjih političkih elita, tzv. investitori, mutne su i dubiozne figure koje uglavnom nestaju s lisnicom punom novca hrvatskih poreznih obveznika.

Centralna dvorana Doma hrvatskih branitelja 12. studenog bila je potpuno popunjena.  Uvodno izlaganje su održali predstavnici tvrtke Urbis, iznijevši sve izmjene GUP-a. Od samog početka građani su burno reagirali na predloženu izmjenu vezanu uz golf igralište s 18 rupa i 72 hektara na Muzilu, koje je ispred Urbisa predstavila Jasminka Peharda-Doblanović. Dodala je da će prema izmjenama doći do povećanja do sada planiranih kreveta na Hidrobazi, Stoji, Valovinama, Sacorggiani, a dodatni kreveti su planirani i u Šijani, na Fratarskom otoku, Marini Veruda itd. Sve to dolazi u paketu s 2 500 kreveta na samom Muzilu, gdje je između ostalog predviđena šetnica duž obalu, zabavni centar, muzejski prostor, plažni kompleks Dolina suza, botanički vrt, restoran, vinarija, uljara, kongresni centar, uređeno zelenilo, prirodno zelenilo, sportska luka Fižela, utvrda Marie Louise, hoteli, individualne smještene jedinice te ceste i putevi.

Pitanja građana su, prema očekivanju, bila vezana uz golf: Koliko će se vode potrošiti? Kolika je zarada grada? Koliko će grad potrošiti? Da li će Muzil doista biti otvoren za građane 365 dana u godini?

No, postavilo se i ključno pitanje, koje je izazvalo najžešći pljesak: Zašto se Muzil otima građanima za korist pojedinaca, a na štetu svih ostalih?

O bahatosti vladajuće "elite" govori i prijedlog da se golf kuća smjesti na najvišem vrhu Pule, a to je tvrđava Muzil

Koliko god se trudio, pročelnik UO za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić na mnoga od tih pitanja nije mogao ili nije htio odgovoriti. Škuflić je potvrdio da će Muzil biti otvoren za građane 365 dana u godini, da nikakvih ograda neće biti. Na primjedbu da je rok za neke važnije odluke o Muzilu prekratak, Škuflić je pojasnio da je mogućnost dobivanja Muzila na raspolaganje uvjetovana donošenjem plana, odnosno GUP-a.

Vrlo glasan nastup imao je radijski voditelj Mario Benčić koji je jasno poručio da je Grad naručilac studija iz kojih proizlazi da na Muzilu mora biti golf, te je pozvao predstavnike Grada da prestanu s pričom o "planu višeg reda" koji Grad mora poštivati. Škuflić je na tu primjedbu ponovio da je riječ o planu višeg reda - županijskom planu koji se ne rješava na razini Grada Pule, što je dočekano vrlo glasnim negodovanjem okupljenih građana, ogorčenih deficitom demokracije.

Koliko će se vode potrošiti? Kolika je zarada grada? Koliko će grad potrošiti? Da li će Muzil doista biti otvoren za građane 365 dana u godini? Zašto se Muzil otima građanima za korist pojedinaca, a na štetu svih ostalih?

Prisutnima se obratila i Dušica Radojčić iz Zelene Istre koja je istaknula da je građanima (namjerno) prešućena jedna važna stvar. Radi se o "nebitnom" detalju će sa 160 hektara raspolagati samo jedan investitor nakon što se područje privatizira. Nadodala je da se to već dogodilo u drugim demilitariziranim zonama Pule - Katarini i Monumentima. Jasno je poručila građanima da gradska vlast glas građana neće

uključiti u odluke, čime je javna rasprava lišena smisla. Radi se tek o još jednoj u nizu farsi. "Divim vam se što ste iskazali svoj stav, no, pozivam vas i da pokažete prezir prema ovim ljudima i prema ovoj raspravi, kako ih nije sram... Pozivam vas da napustite raspravu," pozvala je Radojčić okupljene građane. Nakon toga je velika većina okupljenih, njih oko 400, uz povike "Addio Pola" i "Hoćemo referendum", napustila dvoranu i kraj rasprave sačekala ispred zgrade Doma.

Nakon toga je rasprava nastavljena u idiličnoj atmosferi, bez disonantnih tonova koje su unosili nezadovoljni građani.

Kao novi mobilizacijski moment mnogi su prepoznali Fratarski otok, koji se sve do sada nije spominjao u sagi o golfizaciji Muzila. Fratarski otok je mali otok u blizini turističkog kompleksa na Verudeli, kojega su građani upotrebljavali kao javno dobro i prostor zajedništva. Radilo se o jednoj od posljednjih oaza zajedništva u punom i nepatvorenom smislu. Zato je većina građana Pule intimno vezana uz taj mali, ali njima jako vrijedan komadić zemlje. 

S obzirom na tendencije, kako globalne tako i one malo lokalnije, u zadnjih je nekoliko godina rasla bojazan građana za sudbinu tog otočića. Sjedajući na brodić, koji služi kao javni prijevoz, svaki odlazak s Fratarskog zaključivao se uzdahom "možda nam je to i zadnje ovakvo ljeto..."


Fratarski otok (foto: Wikimapia.org)

fratarski_otok_wikimapia.org.jpg fratarski_otok_wikimapia.org.jpg

Fratarski otok, sa svojim smještajem između turističkog kompleksa Verudela s jedne strane, autokampa Indije s druge i Pješčane uvale s treće strane, sve do sada je odolijevao svim tranzicijskim trendovima i zadržao duh jednog drugog prostora i vremena, onoga gdje ljudi žive u zajednici, nesebično dijeleći i međusobno si pomažući. Čini se da su se zle slutnje o sudbini ovog otočića ovim počele obistinjavati, čemu je prethodila medijska kampanja o krpeljima, gnjidama i ostalim pošastima, što su se tamo, navodno, namnožile do nezamislivih razmjera.

Međutim, s druge strane pojedinci upozoravaju kako je Fratarski otok ubačen u priču kao spin, kao nešto od čega na kraju se može odustati. U tom scenariju Muzil bi se privatizirao, ali građanima bi bio "poklonjen" Fratarski otok kao javno dobro.

Prema tome, priča s Muzilom je daleko od zaključka, a građani će i dalje trebati vrlo budno pratiti sva zbivanja i poteze Grada.

Ključne riječi: golf tereni, Pula, vojni kompleks Muzil
<
Vezane vijesti