ekopan1.jpgPovodom Dana planeta Zemlje, udruga Eko Pan iz Karlovca poziva građane na radionice i sajam rabljenih stvari. Aktivnosti se održavaju od 23. do 27. travnja.

U utorak, 23. travnja, od 16 do 19 sati kod Pana i Šumeka održava se radionica Kompostiranje na kućnom pragu. Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti zašto, što i kako kompostiramo te pokušati kompostirati u svom domu. Polaznici će dobiti edukativni materijal, posudu za odvajanje biootpada i početni set za razvrstavanje otpada. Radionica je besplatna. Broj polaznika je ograničen, prijave su obavezne na e-mail: eko-pan@eko-pan.hr.

U petak, 26. travnja, od 17 do 20 sati i u subotu, 27. travnja, od 9 do 12 sati, omiljena kreativka Gabrijela Vine kod Pana i Šumeka vodi radionicu izrade platnenih zero waste vrećica. U namjeri da se skrene pažnju na neodgovorno ponašanje čovjeka prema okolišu te osviještenja još uvijek nekontroliranog korištenja jednokratnih plastičnih vrećica, na radionici će se reciklirati staru pamučnu košulju tako što će se od nje napraviti dvije do tri okolišu prihvatljive, višestruko uporabne, vrećice. Polaznici radionice naučit će kako uz minimalnu intervenciju na već korištenoj košulji učiniti nešto što će pozitivno utjecati na okoliš i živi svijet u njemu.

Potrebno donijeti: već iskorištenu mušku, žensku ili dječju košulju, poželjno od tanjeg pamučnog materijala.Preporučena donacija za ovu radionicu je 60 kuna, a prijave obavezne, na e-mail: eko-pan@eko-pan.hr.

U subotu, 27. travnja, od 10 do 13 sati Eko Pan gostuje u programu Proljetne eko promenade. Od 11 do 12 sati održava se kreativna radionica za djecu i roditelje, reciklira papir i izrađuje čestitke, a ispred Edisona održava Imam, dam - dobro sam, sajam rabljenih stvari.

Sajam je namijenjen svima koji višak stvari (odjeća, obuća, knjige, ploče, stripovi, ukrasni i uporabni predmeti) žele prodati, razmijeniti, ili darovati. Moli se sve zainteresirane izlagače da se jave na e-mail eko-pan@eko-pan.hr, kako bi im rezervirali mjesto. Izlagači su obavezni ponijeti stolić, ili odgovarajuću podlogu za svoje rabljene stvari.

Cilj je sajma potaknuti građane na racionalno korištenje i kupovinu, a osobito se potiče razmjena i darivanje kao oblik društvene i okolišno odgovorne solidarnosti.