Oko tri tisuće građana i građanki okupilo se danas na Cvjetnom trgu na prosvjedu protiv devastacije pješačke zone u centru Zagreba. Iako se prosvjed trebao održati u Varšavskoj, policija je oko 16 sati ogradila ulaz u ulicu pa je na potencijalnom mjestu gradnje ostalo tek petstotinjak prosvjednika.

Prema službenoj verziji događaja, policija je odlučila zatvoriti ulaz u ulicu zbog sigurnosnih razloga, odnosno kako se netko ne bi ozlijedio na jučer srušenoj ogradi. Ovaj potez izazvao je glasno negodovanje prosvjednika koji su zvižducima pripadnicima interventne jedinice jasno pokazali što misle o takvim mjerama "sigurnosti".

"Žao nam je što su za jedan mirni prosvjed upotrijebljene neviđene policijske mjere osiguranja. Nije možda primjerena usporedba, ali ovo doista izgleda kao Varšavski geto", rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Tomašević je istaknuo kako su na strani prosvjednika svi zagrebački stručnjaci te da su jedini koji se s njima ne slažu gradonačelnik Milan Bandić i ministrica Marina Matulović Dropulić. Spominjanje njihovih imena izazvao je žestoko negodovanje okupljenih koji su neprestano uzvikivali "lopovi" i "ostavka".

"Zahtijevamo uvažavanje jednoglasne odluke Skupštine Grada Zagreba da se hitno zaustave radovi dok se na sudu ne riješe svi sporovi koji su pokrenuli stanari i osnovna škola u Varšavskoj ulici. Ako krenu radovi, a stanari dobiju sporove, građani Zagreba morat će platiti ne samo iskopavanje Varšavske već i njeno vraćanje u prvotno stanje", upozorio je Tomašević.

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije poručili su kako se ministrica Dropulić kao jedna od vlasnica većine dionica IGH, tvrtke koja projektira radove u Varšavskoj, nalazi u sukobu interesa te da zbog toga ne vjeruju u ispravnost zadnjeg rješenja njenog ministarstva kojim je odbačeno svih trinaest žalbi stanara. Zbog toga su odlučili podnijeti upravnu tužbu te zahtijevaju da se nezavisno sudsko tijelo očituje o svim argumentima uključujući i prometnu studiju Prometnog fakulteta.

"Već dvadeset godina Zagrebom vlada ista ekipa. Imamo težak zadatak jer borba za ovo mjesto može označiti kraj vladavine tih ljudi. Na ovom mjestu raste kičma Zagreba koja će se moći oduprijeti onima koji su zamislili da će zauvijek biti ti koji će otimati ono što je naše", upozorio je Teodor Celakoski iz Prava na grad nazvavši Milana Bandića personifikacijom svega najgoreg u hrvatskom društvu i politici. Istaknuo je kako je vrijeme da takvoj vladavini dođe kraj.

Ako se ostvare želje prosvjednika, Bandić bi, nakon što je danas ostao bez predsjedničkog mjesta u Skupštini Zagrebačkog holdinga, mogao ostati i bez gradonačelničke fotelje. Upravo je njegova ostavka tema novog prosvjeda zakazanog za četvrtak u 18 sati u Varšavskoj ulici odakle će se prosvjednici s kovčezima u rukama uputiti do Gradskog poglavarstva i zatražiti gradonačelnikov odlazak s te pozicije.

Tin Gazivoda iz Prava na kvart okupljenima je poručio kako je borba za očuvanje Varšavske ulice zapravo već svojevrsna pobjeda jer je iznjedrila rađanje nove generacije civilnog društva. "Različite organizacije, različiti pojedinci - i lijevi i desni, bogati i siromašni, radnici i seljaci, studenti i navijači imaju jedan cilj u kojem se mogu ujediniti, a to je borba protiv korupcije i političkog pogodovanja na svim razinama. Borimo se do kraja!"

Na kraju prosvjeda glasovanjem je odlučeno da se dežuranje u Varšavskoj nastavlja do daljnjeg. Sudeći prema reakcijama građana, pripadnici interventne jedinice ovoga puta bi mogli imati puno više posla ukoliko ponovno dobiju sramotnu naredbu da "uklone" aktiviste.

<
Vezane vijesti