svijet.jpgU utorak, 3. prosinca od 17 sati u KIC-u, održava se tribina Svijet po mjeri djevojčica. Nakon što se u listopadu u 15 gradova u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama kroz kampanju Pravda za djevojčice, na tribini će se otvoriti teme borbe protiv seksualnog nasilja s gošćama: Julia Santos iz Španjolske, Ana Campanile iz Italije, Tatjana Nikolić iz Srbije te Josipa Tukara i Paula Zore iz Hrvatske, dok će moderirati Jelena Veljača.

Na tribini će se govoriti o promjeni društvene svijesti o seksualnom nasilju, tj. o denormalizaciji seksualnog nasilja pa je tako npr. tek od 70-ih godina kriminalizirano silovanje u braku, a zadnjih godina se gubi distinkcija između spolnog odnosa bez pristanka i silovanja.

Zatim o omasovljenju pokreta protiv seksualnog nasilja u globalnom kontekstu jer posljednjih godina svjedočimo probijanju ove teme u mainstream i masovnim prosvjedima u Meksiku, Španjolskoj, Indiji i mnogim drugim zemljama, a sjetimo se i #Me Too pokreta koji se iz Hollywooda proširio diljem svijeta.

I konačno, razgovarat će se o političkim i društvenim posljedicama istih pokreta, što se promijenilo te koji se još uvjeti trebaju ostvariti da bi djevojčice diljem svijeta odrastale sigurno.

Nakon tribine, gledat će se dokumentarac Dogodilo se ovdje (It Happened Here, 2014), režiserke Marjorie Schwartz Nielsen, koji tematizira seksualno nasilje na kampusima u Americi. Pet djevojaka svjedoči o vlastitom iskustvu seksualnog nasilja, ali i apatiji, nepovjerenju i posramljivanju nakon, te kako su našle način da ipak učine promjenu.