Foto: Bartek-Kucharczyk, WikipediaFoto: Bartek-Kucharczyk, WikipediaDaryush Valizadeh (Roosh V) postao je planetarno poznat maltene iznenada. Iza ekstravagantnog imena stoji inicijator nekakvog neo-mačističkog "pokreta", opskurne support grupe za muškarce koji smatraju da su ugroženi ženskim (i ostalim) emancipatorskim pokretima.

Svoju je karijeru mizoginiste i "pisca" Rosh počeo kao takozvani "pick up artist" (bukvalno: "umetnik" za kupljenje) sa užom specijalnošću "kupljenja" "riba"; nastavio je kreiranjem web-sajta ReturnOfTheKings.coma zenit slave doživljava ovih dana. Za 6. je februar bio zakazan globalni susret pristalica ovog pokreta ali je par dana ranije jednim tvitom otkazan. Zahtev za legalizacijom silovanja mogao pročitati i kao zahtev za deregulacijom te izbacivnjem omraženog posrednika: pristankaUzrok otkaza globalnog zagrljaja podrške nije do kraja objašnjen: da li je  organizator identifikovao nekakvu realnu opasnost, ili je procenio da bi skupovi mogli bili masovno zabranjivani od strane država u kojima su se imali održati ili se, pak, računalo da bi otkazivanje privuklo medijsku pažnju bolje nego održavanje - nejasno je. Ali jasno jeste da je, iako na prvi pogled neuspeh samog projekta, otkazivanje najavljenog skupa u isto vreme poslovni uspeh inicijatora ovog pokreta: on je globalno poznati mufljuz postao tek danas.

Mejnstrim mediji su se uhvatili najisturenije komponente, u nedostatku boljeg izraza, ideologije neomačizma: zalaganje za legalizaciju silovanja; ali objašnjenje da je sporna tačka to što se pokret zalaže za legalizaciju silovanja je i lakonska i nedovoljna, jer se ne sme zaboraviti da ni ostali implicitni zahtevi pokreta nisu ništa manje problematični: rekonstrukcija maskuline dominacije i žal za nekakvom navodno zasluženom a izgubljenom dominantnom društvenom pozicijom. Otuda i naziv web-sajta: povratak kraljeva, jer cilj ovog parapolitičkog pokreta je rekonstrukcija nekakve otete mitske ekonomske, političke, socijalne (i seksualne) moći.

No, dok u komentarima mejnstrim medija preovladava tek neefektivno zgražavanje nad pomenutim zahtevom za legalizaciju silovanja, u istom Valizadeh nije uradio ništa sem što je pratio diktat i trend snalaženja na tržištu, a novac je zaradio tako što je identifikovao tržišnu nišu a kupcima ponudio ono za čim su imali potrebuse trenutku orno radi i na potiskivanju temeljno ambivalentnog odnosa prema protagonistu: jer omražena je figura silovatelja, pogledana iz nešto drugačijeg rakursa, zapravo obožavana figura poduzetnika.

Valizadeh nije uradio ništa sem što je pratio diktat i trend snalaženja na tržištu, a novac je zaradio tako što je identifikovao tržišnu nišu a kupcima ponudio ono za čim su imali potrebu: okvir za ispredanje bajke o povratku nekakve izgubljenje dominantne društvene pozicije; bajke o tome kako su oni, eto, superiorni, a neki su im paraziti to, eto, oteli. Koliko je teško pomiriti dve gorepometute slike, pokazuje i činjenica da su se mediji sa podsmehom dograbili njegove fotografije u znojavoj majici dokazujući kao, eto, i nije toliko uspešan: ne bi li ga diskreditovali kao manijaka, morali su ga prvo izblamirati kao neuspešnog biznismena (jer poduzetnici se, valjda, ne znoje?).

Šta za Valizedaha sprema budućost, ostaje nejasno: da li će postati samo visokotehnologizovani silovatelj i opskurni internet fenomen ili će nam sutra držati poučna predavanja o preduzetničkom optimizmu, uzimanju stvari u svoje ruke, menjanju sveta i tržišnim perspektivama onih koji smeju i umeju. No, nivoi potisnutog su brojni, pa čak i činjenica da, ukoliko je sve na tržištu, onda je sve na tržištu, a to podrazumeva i tržište na kojem će se realizovati odnos ponude i potražnje raznih oblika i aparata seksizma kao i mehanizama za njegovo praktikovanje. Jer problem nije u predvodniku već u ideološkoj strukturi pokreta;  pogledamo li pažljivije ostali sadržaj ove opskurne ideologije, konekcija sa Omražena je figura silovatelja, pogledana iz nešto drugačijeg rakursa, zapravo obožavana figura poduzetnikasavremenom ideologijom slobodnog tržišta i globalnim trendom rekonzervativizacije društva postaje čak i očiglednija - politički projekat je pretrpan evolucionim glupostima i baljezgarijama, superirornostima, marginalnim prednostima, preživljavanjima najuspešnijih, viktimizacijom marginalizovanih, državom koja koči lepe, pametne i uspešne i ostalim Ejn-randovskim lupetanjima i  libertarijanskim drangulijama: u tom bi se smislu zahtev za legalizacijom silovanja mogao pročitati i kao zahtev za deregulacijom te izbacivnjem omraženog posrednika: pristanka. Kao što su siromašni sami krivi za siromaštvo, tako su žene krive za silovanje. Dakle, boljom analizom postaje jasnije da su pravi predvodnici rekonzervativizacije u biti oni koji su percipirani kao pravi ljudi budućnosti i zaslužni pripadnici vrlog novog sveta: slika originanog konzervativca, tako, više nije zatucani rednek iz nekakve Montane, već moderno odeveni hipster-preduzetnik. I barem znamo šta to ide u paketu sa zahtevom za implementaciju tržišta kao jedinog društvenog regulatornog mehanizma: u tom će slučaju silovanje sigurno naći svoj tržišni uspeh. Mada, donekle je stvar i u estetici: sirotinja treba da bude i jebana.

Ključne riječi: kapitalizam, silovanje, prava žena
<
Vezane vijesti