Foto: Edi Matić, Arsen GruićFoto: Edi Matić, Arsen GruićPonekad vidljivi, ponekad potpuno neprimijećeni. Ali tu su, pored nas. Oni su beskućnici i beskućnice. Pogledajte ih u ovoj virtualnoj izložbi.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, iz udruge MoSt naglašavaju kako ova jedinstvena skupina građana nisu samo "osobe bez krova nad glavom".Najčešći razlozi zbog čega su beskućnici bez doma su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i neriješeno pitanje stanovanja

Oni su i osobe s invaliditetom, bore se s ovisnošću, imaju psihičkih poteškoća, dugotrajno su nezaposleni, nemaju osobnih dokumenta, zdravstveno osiguranje, bez ikakvih su primanja.

Službena statistika kaže kako ih je 391 i kako su gotovo svi državljani RH. Najveći broj beskućnica/ka, njih više od 300, su samci i razvedeni. Više od 200 imaju psihičke poteškoće i probleme ovisnosti.

Najčešće su u dobi od 55-59 godina, ali raste i broj mladih u dobi od 30-35 godina. Više od 300 nema nikakvih prihoda, nezaposleni su, premda je većina, njih 270, radno sposobna.

Najčešći razlozi zbog čega su bez doma su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i neriješeno pitanje stanovanja nakon izlaska iz institucija socijalne skrbi i penalnih ustanova, ali i ovrhe i preko noći izgubljeno radno mjesto.

"Znamo kako službene bojke ne odgovaraju stvarnim brojkama, kako ih je puno više od 391 koji su bez krova nad glavom, koji žive u neadekvatnim uvjetima, bez struje, tekuće vode, bez osnovnih prava. A pravo na stanovanje jedno je od osnovnih ljudskih prava!", ističe udruga MoSt..

Upravo zato predstavljaju ovaj album splitskih razglednica, s najljepših punktova grada koje govore kako su beskućnici TU PORED NAS!

Razlog zašto je izložba virtualna - nije dobivena dozvola za "stvarnu" izložbu na otvorenom, zbog "neuklapanja" u adventsko vrijeme u Splitu.

Ključne riječi: beskućnici, siromaštvo
<
Vezane vijesti