Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaU subotu je ukupno 60 volontera i volonterki posadilo novu šumu crnog bora u Kistanjama pored Knina i očistilo više od pet tona smeća u šumi Diklo kraj Zadra.

Ove dvije akcije označile su kraj kampanje "Svim’ na Zemlji, daruj drvce" koju su udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Krka Knin i Eko Zrmanja pokrenule pred Božić 2018. godine.

30 volontera je uz stručno vodstvo šumarije Knin posadilo 250 mladica crnog bora, na području Općine Kistanje u mjestu Laškovica, koje je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Ostatak od 1600 sadnica, koje su kupljene s 13.200 kn donacija građana i građanki, sakupljenih u sklopu kampanje, šumarija Knin posadit će tokom narednih dana.

U Zadru, udruga Eko-Zadar i partneri, su istog dana uz pomoć 30 volontera očistili više od 5 tona otpada iz šume Diklo. Nakon toga je održano cjelodnevno javno druženje kojim se željelo potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki.

sadnja_sume_zelena_akcija2.jpg

"Svim na Zemlji, daruj drvce" blagdanska je anti-konzumeristička akcija koju je Zelena akcija u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenula još 2017. godine, s ciljem osvješćivanja važnosti šumskih ekosustava te problema poput učestalih požara, prekomjerne i nelegalne sječe te nepropisnog odlaganja otpada. Prošle godine, zajedno s ekološkom udrugom Krka Knin, udruge su ponovno pokrenule kampanju i osim Zadarske, uključile i Šibensko-kninsku županiju. Tom je prilikom u mjesec dana skupljeno 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.

Zelena akcija, Eko-Zadar, Krka Knin i Eko Zrmanja zahvaljuju svim građanima i građankama koji su se uključili u kampanju te institucijama, udrugama i inicijativama koje su nam pomogle u ostvarenju akcija: šumarija Knin, Čistoća i Zelenilo d.o.o. Knin, Čistoća Zadar d.o.o, Općina Kistanje, Mjesni odbor Diklo, udruga za mlade Tamaris, udruga Nada, udruga Porat, inicijativa Mišancija, udruga Šigureca te udruga Zvonimir Knin.

Ključne riječi: zelena akcija
<
Vezane vijesti