Ilustracija: T.G.Ilustracija: T.G.Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenut će početkom listopada drugi krug poticaja za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja za građanstvo, najavljeno je danas.

Država će tako ponovno s 800 kuna sufinancirati kupnju uređaja energetskog razreda A+++ za što je osigurala osam milijuna kuna za 10.000 takvih uređaja.

Građanima će se kao i u prvom krugu sufinancirati kupnja energetski učinkovitih hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

"Prvi krug poticaja u lipnju dao je jako dobre rezultate. U samo devet dana prodano je 10.000 uređaja na 690 prodajnih mjesta diljem Hrvatske", kazao je Sven Mueller, direktor Fonda.

Građani su u prvom krugu u najvećem broju kupovali perilice rublja, njih 8994, dok je 51 posto onih koji su koristili poticaje zamijenilo uređaj stariji od šest godina. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, rekao je Mueller.

Naglasio je da će se tim uređajima uštedjeti preko milijun kilovatsati električne energije i spriječiti 235 tona emisije ugljičnog dioksida, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstva.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da su sredstva za novi krug poticaja osigurana trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu dodatne prihode. Dodao je da će se dio tih sredstava usmjeriti i na energetsku obnovu obiteljskih kuća i stanova.

Javni poziv za novi krug sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih uređaja bit će raspisan 2. listopada.

Ključne riječi: energetika
<
Vezane vijesti