Foto: Sisak.hrFoto: Sisak.hrNakon više slučajeva upadanja u posjed, vrijeđanja i prijetnju upućenih sisačkom parohu Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji, nepoznati su počinitelji u noći između 4. i 5. srpnja provalili u hram Svete Petke u Sisku i nanijeli veću materijalnu štetu, priopćeno je Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Priopćenje Mitropolije prenosimo u cijelosti:

Vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene posude i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe, a u kancelariji Crkvene općine razbacali arhivu i uništili kasu. To "Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska Pravoslavna Crkva, njeni hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu?"što su počinioci znali da svećenička obitelj neće biti u Sisku te noći, svjedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri da se, još jedanput uputi otvorena prijetnja Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, njenom svećenstvu i vjernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi prijetnji, vrijeđanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinioce, pitamo se šta je sljedeće? Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska Pravoslavna Crkva, njeni hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu? Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i kršćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvijestiti Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i institucije.

Ključne riječi: sisak, pravoslavna crkva
<
Vezane vijesti