Uoči ulaska u Uniju Hrvatska i dalje pripada u društvo balkanskih zemalja u kojima se vlast koristi različitim sredstvima kako bi disciplinirala medije, zaključak je konferencije "Speak up"

"Druže sudija, izvin'te što sam je udario, ali mislio sam da je novinarka", pravdao se sucu jedan Banjalučanin. Ispričao je to Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka iz Banja Luke, novinarima s područja zapadnog Balkana i Turske na drugoj konferenciji Speak up koju je u Bruxellesu organizirao Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje.

Udariti novinarku na Balkanu je očito nešto što ne treba opravdavati, a u trenutku kad se konferencija održava mediji su na udaru u svim zemljama čiji predstavnici sudjeluju na ovoj raspravi o slobodi medija. Najgore je u Turskoj gdje novinari stradaju i sada. Tamošnja državna televizija umjesto izvještaja o prosvjedima emitirala je dokumentarac o pingvinima, pa je pingvin na majici postao zaštitni znak prosvjeda protiv Erdoğana. Novinari i aktivisti priredili su i performans s flasterima preko oka u znak solidarnosti što je 12 ljudi ostalo bez oka u sukobima policije i demonstranata u Turskoj.

Na konferenciji je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ali se ispričala, avion iz Zagreba nije poletio, objasnio je veleposlanik Vladimir Drobnjak koji je pročitao ministričin govor. "Od 2008. do 2012. izgubljeno je 20 posto radnih mjesta u hrvatskim medijima", poručila je ministrica, ali nije dotakla vruću temu, pitanje PDV-a, koji će ubuduće biti smanjen samo za dnevne listove s više od 25 000 riječi, a zaboravljeni su ne samo listovi s manje riječi nego i tjednici i lokalni listovi.

Uoči ulaska u Uniju Hrvatska i dalje pripada u društvo balkanskih zemalja u kojima se vlast koristi različitim sredstvima kako bi disciplinirala medije. Makedonija, Kosovo, Srbija, BiH, sve su to zemlje gdje se vlast udružuje s tajkunima-vlasnicima medija i novinare drži pod kontrolom. U Beogradu osnivača Vjerana Matića još čuva policija, koja se ne trudi previše istražiti ubojstva novinara. "Mediji bi trebali biti zajedničko dobro, poput vode ili zraka", istaknula je Dunja Mijatović iz OESS-a, no čini se da će prije toga i voda biti privatizirana, a zrak zagađen.

Ključne riječi: mediji, novinarstvo
<
Vezane vijesti