Foto: Forum za slobodu odgojaFoto: Forum za slobodu odgoja"Želimo svijet u kojem se ljude ne prosuđuje po boji kože ili vjeri već njihovoj čovječnosti. Želimo da svatko bude - čovjek", poručili su učenici Osnovne škole Grigor Vitez (Sveti Ivan Žabno) na jučerašnjoj dodjeli nagrada Oboji svijet koju je organizirao Forum za slobodu odgoja.

Forum za slobodu odgoja jučer je održao svečanu dodjelu nagrada Oboji svijet! povodom Međunarodnog dana tolerancije na kojoj su učenici i učenice govorili o toleranciji, nenasilju, jednakosti, kao i aktualnim događanjima u društvu, poput izbjegličke krize, u Kazalištu Trešnja u Zagrebu.Moći nekome barem na trenutak pomoći, pružiti osjećaj sigurnosti, pa makar i prividan, veliko je duhovno bogatstvo

Događaj je bio posvećen podizanju svijesti i razvoju tolerancije, nenasilja te aktualnim problemima današnje generacije mladih, kao i njihovim vizijama budućnosti. Na priredbi je postavljena i izložba učeničkih radova pristiglih na natječaj.

"Kreativnost i inovativnost djece i mladih važno je promicati već u vrtiću i školi, a ovakvi projekti razvijaju i njihove socijalne vještine te aktivnu uključenost u izgradnju boljeg društva", izjavila je Ana Karlović, voditeljica programa Medijacija. Napomenula je kako djeca imaju svoj stav, svoje mišljenje, svoje ideje i da to u osnovi predstavlja srž svih programa koje se provode u Forumu.

Mnogi radovi su gledatelje dirnuli, nasmijali, rastužili, zamislili, oduševili, ali i još jednom pokazali kako su djeca svjesna svijeta u kojem živimo te kako nude originalna rješenja za mnoge problema i izazove, uz svoju viziju tolerantnije i pravednije budućnosti. Neke od izjava koje su djeca izjavila tijekom svečane dodjele nagrada, ali i u radovima su sljedeće:

"Smijemo li pokazati nezainteresiranost prema ljudima koji prolaze kroz strahote rata? Kako možemo govoriti da smo dobre osobe, da smo spremni pomoći, a kad taj trenutak dođe samo okrenuti glavu i otići. Probudimo ljudskost u sebi. Moći nekome barem na trenutak pomoći, pružiti osjećaj sigurnosti, pa makar i prividan, za mene je veliko duhovno bogatstvo." (Učenica 7. razreda Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva).Djeca imaju svoj stav, svoje mišljenje, svoje ideje. Kreativnost i inovativnost djece važno je poticati

"Za ravnopravnost ne treba puno. Samo ljubavi." (Učenica 4. razreda Škole likovnih umjetnosti Split).

"Ovim radom poručujemo da želimo svijet u kojem se ne podižu, već ruše ograde među ljudima. Želimo svijet u kojem se ljude ne prosuđuje po boji kože ili vjeri već njihovoj čovječnosti. Želimo da svatko bude - čovjek." (Učenici/e Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno).

Popis nagrađenih radova, kao I objavljeni radovi mogu se pronaći na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja, a tijekom sutrašnjeg dana bit će dostupni i svi video uratci.

<
Vezane vijesti