I. Milas Klarić, Foto: HRTI. Milas Klarić, Foto: HRTUdruga Protagora: "Dio medija lažno je predstavio zalaganje pravobraniteljice za djecu za reviziju vjeronaučnih udžbenika iz kojih bi se uklonili diskriminatorni sadržaji kao suprotstavljanje vjeronauku u cjelini."

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u svojoj je poruci povodom početka nove školske godine zatražila od Hrvatske biskupske konferencije da iz udžbenika vjeronauka ukloni one sadržaje koji dovode do diskriminacije djece na temelju vjerskih i svjetonazornih razlika. Pravobraniteljicu je podržala udruga Protagora čije priopćenje donosimo u cijelosti:

Tim činom (kao i svojim upozorenjem prema kojem obavezivanje učenika, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijesti, da sudjeluju u katoličkim vjerskim sadržajima u školi ili na misama, predstavlja diskriminaciju djece na osnovi vjere i/ili uvjerenja i predstavlja povredu Konvencije o pravima djeteta) na djelu je dokazala kako savjesno ispunjava službu opunomoćenice Hrvatskog sabora zadužene za zaštitu ljudskih prava djece, te najranjivije društvene skupine. Stoga pozdravljamo njezin nadasve odgovoran čin i javno joj iskazujemo našu podršku.

Međutim, dio medija lažno je predstavio njezino zalaganje za reviziju vjeronaučnih udžbenika iz kojih bi se uklonili diskriminatorni sadržaji kao suprotstavljanje vjeronauku u cjelini. Dužnosnica koja je upozorila na neprihvatljivost diskriminacije tako se i sama našla na udaru difamacije. Znači li to da se vjeronauk ne može poučavati u školi bez diskriminiranja djece koja iz bilo kojega razloga ne dijele katolička uvjerenja? Ili pak drže da djeci nevjernika i roditelja drugih vjerovanja nije mjesto u hrvatskim školama? Ili pak smatraju da je funkcija državne škole u Hrvatskoj djecu, koja to nisu, pretvoriti u katolike?

Činjenica je da, kako god odgovorili na takva pitanja, nastava vjeronauka rezultira diskriminacijom te da se kritike takve diskriminacije koriste kao dodatan povod za širenje ozračja netolerancije i mržnje. Imajući to u vidu, nastavit ćemo se zalagati za ukidanje Vatikanskoh ugovora, kojima je propisana obveza države da u javnim školama organizira konfesionalni vjeronauk. Možda bi nas jedino žurna odluka Hrvatske biskupske konferencije da neodložno podvrgne vjeronaučne udžbenike temeljitoj reviziji, kako bi se iz njih uklonili svi sadržaji koji dovode ili bi mogli dovesti do diskriminacije djece čiji roditelji nisu katolici, te prestanak održavanja religioznih manifestcija u školama i "privođenja" učenika i nastavnika na mise mogla omesti u našoj ustrajnosti.

Upravni odbor Protagore

Ključne riječi: vjeronauk, Protagora
<
Vezane vijesti