Foto: Ivo Baldasar/Facebook<br>Foto: Ivo Baldasar/Facebook
Udruge civilnog društva iz Splita, Zagreba, Dubrovnika i Pule traže od gradonačelnika Splita Ive Baldasara i gradskih vijećnika da se ova odluka hitno promijeni te da se ubuduće poštuju procedure i prestanu zastrašivati građani.

Više od 20 udruga iz Hrvatske poslalo je jučer otvoreno pismo gradskoj vlasti u Splitu, a povod je ukidanje sredstava Društvu Marjan nakon što je ono podnijelo kaznenu prijavu protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. Udruge civilnog društva iz Splita, Zagreba, Dubrovnika i Pule traže od splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i gradskih vijećnika da se ova odluka hitno promijeni te da se ubuduće poštuju procedure i prestane zastrašivanje građana.

"Društvo Marjan održalo je 10. studenog javnu tribinu na kojoj su objasnili razloge podnošenja kaznene prijave protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, čiji je osnivač Grad Split. Društvo Marjan podnijelo je kaznene prijave zbog sumnji u manipulacije površinom Park šume Marjan zbog pogodovanja građevinskim interesima te neovlaštenoj sječi stabala. Sljedećeg dana Društvo Marjan primilo je pismo kojim ih se obavještava kako im Grad Split nije u mogućnosti isplatiti preostala sredstva jer su im 'prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita stavka ‘Zaštita prirode, udruge, neprofitne organizacije i pojedinci', ona smanjena za 30.000 kuna'.

Po podacima iz Grada, u okviru programa Javne potrebe u kulturi Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su sredstva smanjena

S obzirom da je Društvu Marjan temeljem Zaključka o osiguravanju sredstava za financiranje redovite godišnje djelatnosti Društva Marjan za ovu godinu predviđena isplata 150.000 kuna, koji su im se mjesečno isplaćivali u iznosu od 12.500 kuna, ova udruga je obavijest o smanjenju sredstava dobila u mjesecu studenom, a za mjesec listopad i naredna dva mjeseca.

Po podacima iz Grada, u okviru programa Javne potrebe u kulturi Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su sredstva smanjena. Iako iz Grada tvrde kako je riječ o slučajnosti, smatramo da je gradonačelniku, gradskim vijećnicima i javnosti važno skrenuti pažnju na tri stvari:

  • prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita dokument je o kojem se nije raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita pa prema tome u gradskoj upravi ne mogu znati da će biti usvojen i prema njemu postupati;
  • Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su u 'resoru kulture' smanjena sredstva;
  • obavijest o smanjenju sredstava za mjesec listopad Društvo Marjan je dobilo u mjesecu studenom.

Iz ovoga postavljaju se pitanja: kako je moguće postupati prema dokumentu za koji se ne zna hoće li uopće u tom obliku vrijediti? Zbog čega je rebalans smanjio novac samo udruzi koja sustavno radi? Ukoliko je gradska uprava pogriješila u vlastitim procjenama proračuna, zbog čega rebalansom nisu obuhvaćeni svi u jednakoj mjeri? Zbog čega se tijelo javne vlasti Grad Split ponaša kao 'odmetnuti propali poduzetnik' pa obavijest o smanjenju sredstava šalje za mjesec za koji su ta sredstva već utrošena? Iz svega navedenog jasno je kako je riječ o nesmotrenom, traljavom i neobzirnom postupanju gradske vlasti.

Također, napominjemo kako Društvo Marjan već godinama brine o različitim aspektima zaštite ovog gradskog parka prirode koji građani Splita vole nazivati 'plućima grada'. No, kako se čini iz izjava gradonačelnika Splita, oni bi se trebali baviti samo čišćenjem Marjana (za što je već plaćena novcem građana Javna ustanova). 'Čišćenje' bespravne gradnje i pravna zaštita koja bi omogućila očuvanje Marjana kakvog su nam ostavili preci još je važniji posao koji je Društvo Marjan još od velikog prosvjeda 2011. godine sustavno, savjesno i uz mnogo uloženog truda, a uz velike zapreke, cijelo vrijeme obavljalo.

Zahtijevamo od gradonačelnika i gradske uprave da ubuduće ne postupaju prema dokumentima koji još nisu usvojeni te da eventualne odluke o smanjenjima sredstava i upravljanjima novcem građana i građanki Splita donosi u skladu s propisima, na vrijeme, a ne na način da one ugrožavaju rad civilnog društva, ističu udruge u otvorenom pismu

Iz ovoga je jasno da gradonačelnik još jednom ne razumije udrugu civilnog društva koja podrazumijeva, između ostalog, i nadgledanje vlasti te ukazivanje na korupciju. To je jedan od glavnih principa na kojima počiva zdravo demokratsko društvo. Smatramo da se rijetki odvaže baviti ovim aktivnostima i to na način na koji to radi Društvo Marjan. Ovakvim izjavama gradonačelnik demoralizira građane u njihovom pravu za participacijom u demokratskom sustavu, ukazivanju na potencijalna koruptivna djelovanja i vraća nas u razdoblje kad su se građani bojali izraziti svoje mišljenje.

Stoga zahtijevamo od gradonačelnika da se studioznije pozabavi rebalansom proračuna i promijeni prijedlog o smanjenju sredstava samo za udrugu Društvo Marjan. Također, zahtijevamo od gradonačelnika i gradske uprave da ubuduće ne postupaju prema dokumentima koji još nisu usvojeni te da eventualne odluke o smanjenjima sredstava i upravljanjima novcem građana i građanki Splita donosi u skladu s propisima, na vrijeme, a ne na način da one ugrožavaju rad civilnog društva", ističu udruge u otvorenom pismu.

Popis udruga: BRID – Baza za radničku inicijativu i demokraciju (Zagreb), CMS - Centar za mirovne studije (Zagreb), Cenzura Plus (Split), DIŠPET – udruga za nezavisne medije i kulturu (Split), Domine (Split), GIST – Građanska inicijativa (Split), GONG (Zagreb), Heinrich Boell Stiftung (Zagreb), Kultura i etika (Zagreb), Lupiga – svijet kroz obične oči - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije, Pravo na grad (Zagreb), QueerANarchive (Split), Queer Sport (Split), Slobodne veze (Zagreb), Srđ je naš (Dubrovnik), Sunce – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj (Split), Teserakt (Split), Udruga mladih Prijatelj (Split), UIII - Udruga za interdisciplinarna i interkulturna istraživanja (Zagreb), Zelena akcija (Zagreb), Zelena Istra (Pula).

Ključne riječi: Društvo Marjan, Grad Split
<
Vezane vijesti