Tisuću okupljenih studenata - hodočasnika ove se subote u Mariji Bistrici molilo za Antu Gotovinu i Mladena Markača. No nisu molili za oprost generalskih grijeha, već su misnim slavljem i križnim putem u udruženom molitvenom pothvatu prikazali "žrtvu koju nose nepravedno osuđeni hrvatski generali".
bistrica.jpg

Misno slavlje predvođeno popularnim studentskim kapelanom don Damirom Stojićem, koji se, kao da ga je na tu poziciju osobno postavio ministar Fuchs, zalaže za privatizaciju apsolutno svega - od vrtića, bolnica i škola do poduzeća, je kako i priliči bilo posvećeno aktualnoj društvenoj tematici - generalima Gotovini i Markaču. Premda se iz najave to nije moglo iščitati, tisuću okupljenih studenata nije se molilo za oprost generalskih grijeha, već su misnim slavljem i križnim putem u udruženom molitvenom pothvatu prikazali "žrtvu koju nose nepravedno osuđeni hrvatski generali".

Otvaranje misnog slavlja himnom, prokazivanje odluka koje navodno stižu iz Europske unije, zazivanje Tuđmanova imena, pokoji mladić ogrnut zastavom čiju šahovnicu otvara bijelo polje i naposljetku, očekivano suludo izjednačavanje haaške presude s kolektivnom krivnjom hrvatskog naroda, u nedjelju su Svetište Majke Božje Bistričke doveli do apsurda i pretvorili ga u mjesto reprize masovne histerije kakva se na dan izricanja presude mogla vidjeti na hrvatskim ulicama. No osim tužne slike na kojoj nezanemariv broj mladih vjernika, umjesto "ljubljenja bližnjeg svoga" i suočavanju prošlošću, ipak radije prihvaća sudjelovanje u grupnoj žalopojki, nimalo bezazlenijim ne čini se niti pokušaj stranačkog pomlatka da ovo hodočašće pretvore u mini arenu za ubiranje vlastitog političkog profita.

Otvaranje misnog slavlja himnom, prokazivanje odluka koje navodno stižu iz Europske unije, zazivanje Tuđmanova imena, suludo izjednačavanje haaške presude s kolektivnom krivnjom hrvatskog naroda, u nedjelju su Svetište Majke Božje Bistričke pretvorili u mjesto reprize masovne histerije kakva se na dan izricanja presude mogla vidjeti na hrvatskim ulicama

Po uzoru na svoje odrasle idole uhljebljene u HDZ-u, koji u ime pobjede na izborima poduzimaju očajničke poteze, glavešine poligona za uvježbavanje stranačke mladeži, odnosno Studentskog zbora, misno slavlje odlučili su iskoristiti za gotovo identične akcije. Svatko radi prema svojim mogućnostima -  seniori su pomišljali na spremanje saborske deklaraciju o Oluji i trgovanje braniteljskim pravima, a juniori su sastavili proglas hrvatskih studenata povodom haaške presude te trenutno rade i na Studentskoj deklaraciji o Domovinskom ratu. No da je pri korištenju nacionalističke retorike malima ipak dopušteno da makar na kratko postanu veliki, ili čak štoviše - da se tada smiju igrati i pokojnih, dokazao je završetak Botinog govora: "Danas na Majčin dan, na poseban način želimo iskazati ljubav prema našim majkama, prema Hrvatskoj mati koja nas je rodila, što nas je Hrvatskim mlijekom zadojila! Hrvati smo bili, Hrvati ćemo biti! Živjela Hrvatska!"

Ne bi li bilo prikladnije da je politički angažirani zboraš na ovom svetom mjestu pred tisuću okupljenih studenata govor završio citatom svog omiljenog kapelana: "Savjest treba uskladiti prema istini jer je ona iznad savjesti. Kada duh usklađujemo s istinom, postajemo bolji i slobodniji. Je li vlak slobodniji na tračnicama ili kad iskoči iz njih"? Umjesto toga on se iznova okrenuo prebrojavanju krvnih zrnaca i zazivanju duhova prošlosti, što je već omogućilo da ovaj vlak još neko vrijeme boravi izvan svoje putanje. A na stranputici je ionako već predugo.

<
Vezane vijesti