Foto: Sindikat biciklistaFoto: Sindikat biciklistaU sklopu Europskog tjedna mobilnosti Sindikat biciklista je 18. rujna zatvorio promet i od automobila oslobodio Masarykovu ulicu u Zagrebu. Akciju oslobođenja pogledajte u galeriji.

Unatoč varljivom kasnoljetnom vremenu, od 15 - 20 sati više od 300 građana slobodno je prolazilo ulicom, zaustavivši se popiti kavu i sok, sjesti na mobiliar koji je omogućila Operacija grad, igrajući bridž s Bridž klubom Dr. Jurica Tomljenović ili veliki čovječe ne ljuti se i uživajući u glazbenom izboru DJ-a D.Bart-a. AcroFunkers su pokazivali svoje zavidne sposobnosti acroyoge, Biciklopopravljaona Zelene akcije besplatno je popravljala bicikle, a Vatrenjaci su završili događaj vatrenim showom. 

Građani su podržali inicijativu i mogli uživo zamisliti kako bi ulica izgledala da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacimaDjeca su mogla vježbati razne sportove pod vodstvom organizacije Mali sportaši, našla se tu i Mozgaonica sa svojim zanimljivim igrama, a Sindikat biciklista postavio je poligon za malu školicu sigurne vožnje biciklom i najmlađe poučavao prometnim znakovima i pravilima. 
Crtalo se kredom i ukrašavao se asfalt uz pomoć PIMP MY PUMPbio&bio je posjetiteljima podijelio osvježenja, a najhrabriji su se natjecali u ciklo-alci, gađanjem alke u sridu vozeći se na biciklu.

Također, prikupljani su potpisi na peticiju o proširenju pješačko-biciklističke zone na Masarykovu ulicu i izmještanju TAXI stajališta. Građani su podržali inicijativu i mogli uživo zamisliti kako bi ulica izgledala da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima.

Umjesto samog asfalta i ispušnih plinova mogli bismo imati javni prostor s urbanom opremom koju mogu besplatno koristiti svi građani i posjetitelji grada. Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u terasu kafića – on može biti neka vrsta zajedničkog dvorišta. Kao poligon raznih zbivanja na jednom dijelu može ugostiti kartanje bele, dok na drugom djeca mogu crtati po pločniku kredom. Na jednom dijelu se čitaju novine i pije kava, na drugom se pjeva, igra badminton i hulahoop, a dio je rezerviran za kvalitetnu biciklističku traku.

<
Vezane vijesti