Foto: YIHRFoto: YIHRInicijativa mladih za ljudska prava danas je u proceduru Gradske skupštine Grada Zagreba uputila prijedlog imenovanja Ulice Josipa Reihl-Kira u novom zagrebačkom naselju Podbrežje umjesto planiranog imenovanja Ulice stožernog generala Janka Bobetka na istom mjestu.

Prijedlog da ta ulica nosi naziv po optuženiku za ratne zločine Janku Bobetku, generalu JNA i HV-a danas je stavljen na dnevni red Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova, što predstavlja prvi korak do imenovanja koje moraju izglasati zastupnici i zastupnice Gradske skupštine.Kako bi zastupnici mogli donijeti informiranu i odgovornu odluku, Inicijativa mladih im je uputila i detaljan podnesak koji prikazuje dokumente i presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 

Kako bi zastupnici mogli donijeti informiranu i odgovornu odluku, Inicijativa mladih im je uputila i detaljan podnesak koji prikazuje dokumente i presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Županijskim sudom u Zagrebu i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, a u kojima se spominje Janko Bobetko te načelima memorijalizacije u javnom prostoru u skladu s poštivanjem ljudskih prava.

Janko Bobetko je pred MKSJ-om optužen za ratne zločine u Medačkom džepu, a u nepravomoćnoj presudi iz 2013. za slučaj Prlić i ostali Raspravno vijeće MKSJ-a je utvrdilo da je Bobetko bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

"Imenovanje ulica po kontroverznim osobama, optuženicima za ratne zločine u 2017. godini ne omogućava napredak, razvoj demokracije i tolerancije u društvu. Umjesto toga, potrebno je u javnom prostoru 'progovoriti' o hrabrim mirotvorcima što će promovirati mir nasuprot ratu, a Josip Reihl-Kir, hrvatski načelnik policije, simbol je otpora ratu i međuetničkim sukobima", stoji u priopćenju YIHR-a.

Ističu kako njegovo ime može ponosno nositi jedna od glavnih ulica u novom naselju Podbrežje u Zagrebu. Ulica Josipa Reihl-Kira uvrštena je u Fond imena za imenovanje javnih površina grada Zagreba od 2014. na prijedlog Inicijative mladih za ljudska prava.

Ključne riječi: suočavanje s prošlošću, zagreb, yihr
<
Vezane vijesti