Lana Stojičević: Kad ne dime tvornički dimnjaci, Šibenik, projekt realiziran unutar Umjetničkog pojmovnika javnog prostora 2018. Foto: Goran RadoševićLana Stojičević: Kad ne dime tvornički dimnjaci, Šibenik, projekt realiziran unutar Umjetničkog pojmovnika javnog prostora 2018. Foto: Goran RadoševićOtvoreni likovni pogon i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju mlade umjetnike i umjetnice do 33. godine starosti da se prijave za sudjelovanje na seminaru na kojem će zajedno s građanima*kama Slavonskog Broda osmisliti privremene umjetničke intervencije na teme koje su relevantne za život u tom gradu. Sastavni dio prijave je prijedlog intervencije. Rok za prijavu je 7. lipnja.

Građanske inicijative imaju važnu ulogu u njegovanju demokracije u suvremenom društvu te često upravo one postavljanju pitanja od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice. Građani*ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici i njihovo je pravo da se o tome javno izjasne. Snaga njihove poruke može biti veća ako se poruka artikulira vizualnim simbolom ili akcijom u javnom prostoru i tu umjetnici*ce mogu dati svoj doprinos.

Predavačice na seminaru su (abecednim redom):

  • Kristina Leko, umjetnica, osnivačica organizacije Otvoreni likovni pogon, docentica za umjetnost u javnom prostoru i umjetnost u zajednici na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin
  • Danijela Ljubičić-Mitrović, povjesničarka umjetnosti, viša kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja
  • Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja voditeljica Galerije ULUPUH, od 2019. voditeljica Ureda Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon
  • Vesna Vuković, kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, su-osnivačica i članica kustoskog kolektiva BLOK

Autori*ce odabranih prijedloga bit će pozvani*e na cjelodnevni dvodnevni seminar koji će se održati 17. i 18. rujna ove godine u prostorima Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.  Nakon seminara će odabrani*e umjetnici*ce biti pozvani da realiziraju svoje intervencije. Javna prezentacija intervencija održat će se 28. i 29. rujna 2019.

Više o pozivu i uvjetima prijave

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU je suradnički projekt Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb i Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade „Kultura nova“ i Grada Zagreba.

O organizaciji: Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt OLP-a tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara.