Foto: CompressFoto: CompressU osnovne se zadatke bečkog gradskog poljoprivrednog poduzeća ubraja proizvodnja žitarica i povrća za gradske bolnice, dječje domove i vrtiće te proizvodnja za neovisno opskrbljivanje stanovništva hranom u kriznim vremenima.

Bečko je gradsko šumarsko i poljoprivredno poduzeće krajem 2014. godine objavilo poziv za iznajmljivanje obradivih površina građanima na svom ekološkom imanju u 22. gradskom okrugu (Lobau).

Građanima se svako proljeće za ekološki uzgoj povrća iznajmljuju parcele od 40 tj. 80 kvadratnih metara po cijeni od 60 odnosno 120 eura, a krajem listopada brigu o tim površinama ponovno preuzima gradsko poduzeće i priprema zemlju za narednu sezonu.

Grad Beč koji trenutno broji 1,8 milijuna stanovnika posjeduje naime jedno od najvećih poljoprivrednih poduzeća u Austriji (Forstamt und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien) koje upravlja s dvije tisuće hektara obradivih površine, tisuću hektara predviđenih za organsku proizvodnju voća i povrća te 60 hektara vinograda.

Beč je ujedno i jedini glavni grad na svijetu koji zahvaljujući vlastitim vinogradima proizvodi vino.

U osnovne se zadatke bečkog gradskog poljoprivrednog poduzeća ubraja proizvodnja žitarica i povrća za gradske bolnice, dječje domove i vrtiće te proizvodnja za neovisno opskrbljivanje stanovništva hranom u kriznim vremenima. Tako Grad godišnje proizvede 3.500 tona pšenice, 500 tona krumpira i tri tisuće tona ostalog povrća.

Ključne riječi: poljoprivreda, urbano vrtlarenje, hrana
<
Vezane vijesti