nob_tresnjevka.jpgU sklopu projekta Muzej susjedstva Trešnjevka u utorak, 30. lipnja, s početkom u 18 sati održava se urbana tura "Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki".

Upoznajte radničku i antifašističku povijest Trešnjevke na urbanoj turi "Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u organizaciji Muzeja susjedstva Trešnjevka.

Lokacija okupljanja i početna točka šetnje je križanje Fallerovog šetališta i Baštijanove ulice. Tura završava u parku u Adžijinoj ulici preko puta BAZE gdje se svi zainteresirani mogu uključiti u radionicu na istu temu. Autor i voditelj šetnje i radionice je etnolog Tomislav Augustinčić.

Autor ture naglašava kako je na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenih ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, a do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno njih tek 13. Socijalistički spomenici, napominje, na Trešnjevci nisu bili samo artefakti koji su dokumentirali i prepričavali povijest, već i simboli radikalno drugačijeg sustava značenja, vrijednosti, praksi i djelovanja. Bili su također mjesta solidarizacije, okupljanja i osnaživanja zajednica.

Kroz obilazak odabranih lokacija predstavit će se radnička i antifašistička povijest Trešnjevke, otvoriti prostor za suvremeno promišljanje kako se i čega danas sjećati na Trešnjevci, problemski predstaviti teme muške i ženske povijesti, radništva, kulturnog stvaralaštva i sjećanja.

Predviđeno trajanje šetnje je 2 sata, nakon čega će uslijediti radionica kroz koju će se kreativno i komemorativno aproprirati strategije "brisanja“ i "zaborava“ koje su obilježile živote trešnjevačkih socijalističkih spomenika.

Organizatori ture: BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture i SF:ius – SOCIJALNI RUB: zanimljive neispričane priče

Više informacija potražite na www.muzejsusjedstvatresnjevka.org ili nam pišite na blok@blok.hr