star_film_festival.jpgPočetak rujna i ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama u Starom gradu u Sisku koji je posvećen mladim umjetnicima od 18 do 35 godina. Na četvrti po redu Star Film Fest, koji se održava od 31. kolovoza do 2. rujna, prijavljeno je oko 549 filmova od kojih je odabrano najboljih 38 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

Organizator Star Film Festa Matija Holjevac smatra da je cilj festivala biti prva stepenica mladim umjetnicima da prikažu svoje filmove kako bi mogli krenuti na druge festivale. Mi smo taj cilj ispunili jer su pobjednički filmovi prošlogodišnjeg Star Film Festa dospjeli na platna ostalih regionalnih festivala čime se jako ponosimo.

Ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz turističkim vlakićem na otvorenje festivala u pitoresknoj utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19 sati na Trgu bana Josipa Jelačića). Na otvorenju će, između ostalih, biti prikazan Buffet Željezara, film redatelja i scenarista Gorana Devića, koji u svojoj tihoj opservaciji dokumentira šest posljednjih dana sisačke kavane na ulazu u Željezaru Sisak.

Kao i prošle godine, za najmlađe zaljubljenike u film, Star Film Fest organizirao je dječje matineje koje će biti prikazivane u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21, te popraćene radionicom Nike Tilić iz Udruge Programerko koja se bavi popularizacijom i promocijom digitalne pismenosti u osnovnoškolskom obrazovanju u suradnji s Kinoramom.

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u radu u Photoshopu na radionici Uvod u obradu fotografije kroz Photoshop Mateja Jurčevića; studenta snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; posjetiti radionicu Zvuk i glazba u filmu Magde Mas, studentice muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radionicu Od ideje do predstave Maria Kovača; dječjeg pedagoga, glumaca i profesionalnog kazališnog redatelja, predavanje Prožimanje medija Duška Popovića; novinara, urednika, spikera i organizatora susreta Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva.

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati u koncertima na otvorenom. U četvrtak ih očekuje koncert filmske glazbe Antonije Kihalić & Saše Tadića, u subotu koncert Pulsko-zagrebačkog ska-rock osmeraca Radio Aktiva i u nedjelju nastup cover grupe 4head i DJ-a Maria Kovača.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja do radionica i predavanja su besplatni i otvoreni za javnost.

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, sastoji se renomiranih hrvatskih filmskih stručnjaka – glumca i pisca najpoznatijeg po filmovima Zvizdan, Kosac i Nedjeljom ujutro, subotom navečer Dade Ćosića, hrvatskog redatelja i scenarista Ivana Sikavice, mlade hrvatske glumice široj javnosti poznatoj po ulozi Aishe u televizijskoj seriji Larin izbor Ivone Kundert, voditelja Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Varaždinu, izvršnog direktora internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu i ujedno tajnik ASIFA Hrvatske Hrvoje Selec.

Završnu će večer Star Film Festivala biti proglašeni, osim pobjednika u filmskim kategorijama, i pobjednici foto natječaja Rascvjetani Sisak.

Detaljni raspored pogledajte OVDJE.

Ključne riječi: sisak
<
Vezane vijesti