Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaDok napredne zemlje, potaknute sve učestalijim i brojnijim kritikama, napuštaju koncept zooloških vrtova, gradonačelnik grada Varaždina najavio je gradnju mini zoološkoga vrta na području Belih kipa kraj Varaždina, prvotno zamišljenom za izgradnju rekreacijskog centra, utočišta za pse i mačke te oporavilišta za divlje životinje. Iz udruge Prijatelji životinja navode da su zoološki vrtovi zastarjeli koncept zatočavanja životinja i pozivaju grad Varaždin da odustane od gradnje zoo-vrta.

"Postojeći Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova rađen je prema Zakonu o dobrobiti životinja iz 1999. te nije usklađen s postojećim Zakonom o zaštiti životinja, kao ni s regulativom EU-a. Zato je rizično ulaziti u projekte i ulagati proračunska sredstva u gradnju objekata čiji izgradnja i rad ovise o propisu koji će se sigurno mijenjati", rekla je Natalija Svrtan iz udruge Prijatelji životinja.Prijatelji životinja predlažu da grad Varaždin iskoristi prostor Belih kipa u skladu s prvotnim planovima, a koji su uključivali rješenja koja ne kompromitiraju integritet životinja, već doprinose njihovoj dobrobiti

No kao glavni razlog za protivljenje ideji zoološkoga vrta navodi činjenicu da su to zatvori za životinje koje su prisiljene provesti cijeli život u istom monotonom okruženju.

"Zoološki vrtovi ne mogu imati edukativnu svrhu jer je u njima životinjama onemogućeno iskazivanje njihova prirodnog ponašanja i potreba, a sve je podređeno ljudskoj zabavi. Iako bi većina životinja dnevno propješačila više kilometara, u zoološkim vrtovima žive u skučenim nastambama, bez mogućnosti izlaganja prirodnim poticajima koji su važni za održavanje njihova psihičkog zdravlja. Posljedice su teška depresija i drugi psihički poremećaji koji rezultiraju samoozljeđivanjem i stereotipnim ponašanjem te, na kraju, i fizičkim propadanjem", navela je Svrtan.

Prijatelji životinja predlažu da grad Varaždin iskoristi prostor Belih kipa u skladu s prvotnim planovima, a koji su uključivali rješenja koja ne kompromitiraju integritet životinja, već doprinose njihovoj dobrobiti, kao i očuvanju bioraznolikosti koja je, kako potvrđuju brojne znanstvene spoznaje, postala važna karika u održivom razvoju.

Gradonačelnika Varaždina pozivaju da razmotri mogućnost osnivanja botaničkog vrta koji nedostaje u Varaždinskoj županiji, a za što bi prostor Belih kipa bilo idealno mjesto. Dobrodošlo je i, primjerice, utočište za konje koje nedostaje Hrvatskoj, a vrlo je potrebno.

Ključne riječi: zaštita životinja, Varaždin
<
Vezane vijesti