Foto: Vratite magnolijuFoto: Vratite magnolijuOsim čitavog projekta "uređenja" Meštrovićevog paviljona, postoji još jedan veliki problem - uprava HDLU-a već godinu dana izbacuje umjetnike iz paviljona i do sada je izbačen već deseti umjetnik, upozoravaju zagrebački likovni umjetnici. Ističu kako umjetnici izbačeni iz HDLU-a i iz Meštrovićevog paviljona u proteklih godinu dana nisu imali prava na obranu i nisu smjeli razgovarati sa Časnim sudom udruge HDLU kako bi iznijeli svoju verziju priče. Obraćali su se i Ministarstvu kulture, ali ono šuti.

"U svim slučajevima izbačenih umjetnika radilo se o uglednim, akademski obrazovanim umjetnicima sa višegodišnjim, pa i višedesetljetnim umjetničkim stažem u Hrvatskoj, među kojima se u vrijeme izbacivanja nalazila i jedna trudna umjetnica, kao i umjetnik koji je bio hrvatski branitelj dragovoljac", stoji u priopćenju."Je li Spektakl za publiku postao glavna odrednica hrvatske kulture, kao i uljepšani marketing, iza kojega se skrivaju teški problemi i razorene egzistencije obespravljenih hrvatskih umjetnika?", zaključno je pitanje zagrebačkih umjetnika

S problemom izbacivanja umjetnika iz Meštrovićevog paviljona, više puta obratili su se ministrici Nini Obuljen Koržinek, iz razloga jer se dva člana uprave HDLU-a koji sudjeluju u izbacivanju umjetnika, ujedno nalaze i u Kulturnom vijeću i radnoj skupini Ministarstva kulture. Smatrali su da bi se i ministrica kulture ovdje trebala očitovati, obzirom da umjetnike izbacuju članovi njezinog vijeća i Radne skupine za donošenje novog Zakona o umjetnicima. Međutim, kako upozoravaju, ministrica do danas nije odgovorila na njihove dopise.

"Počinjemo li se u Hrvatskoj vraćati u o vremena kada je politika cenzurirala sve 'nepodobne' umjetnike i kulturne djelatnike, braneći im da kritički razmišljaju?", pitaju se umjetnici.

Vezano uz proslavu '150 godina HDLU', pitaju se i koliko je uopće primjereno da političari slave to događanje i promoviraju se na njemu, na što će se sigurno utrošiti golema količina novca, dok hrvatski likovni umjetnici u najvećem broju slučajeva jedva preživljavaju.

"Je li Spektakl za publiku postao glavna odrednica hrvatske kulture, kao i uljepšani marketing, iza kojega se skrivaju teški problemi i razorene egzistencije obespravljenih hrvatskih umjetnika?", zaključno je pitanje zagrebačkih umjetnika.

<
Vezane vijesti