Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaDegustacijom različitih, ukusnih veganskih jela, građani i građanke Samobora imali su priliku sudjelovati u još jednom Zelenom ponedjeljku u organizaciji Prijatelja životinja.

Projekt je pokrenula udruga Prijatelji životinja, u suradnji s gradom Samoborom, s ciljem promicanja prehrane koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla, za koju navode kako je korak k poboljšanju očuvanja okoliša, zaštite životinja, ali i zdravlja.

"Vodeće bolesti ubojice su bolesti srca, rak, moždani udar i dijabetes. Ne jesti meso i ostale namirnice životinjskog podrijetla barem jedan dan u tjednu odličan je početak borbe protiv tih bolesti. Smanjenje zasićenih masnoća može pomoći da zadržite svoj niski kolesterol i smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti. Biljna prehrana može smanjiti i rizik od raka, budući da je potrošnja mesa povezana s rakom debeloga crijeva i drugim oblicima malignih oboljenja", navode iz udruge te dodaju kako tako bazirana prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 te ga čak izliječiti.

Također navode kako ljudi koji se hrane isključivo biljnom prehranom imaju znatno niži indeks tjelesne mase i nižu tjelesnu težinu, a sudjelovanje u Zelenom ponedjeljku smatraju prvim korakom k dugovječnosti.

Osim degustacije u Samoboru, za sve građane i građanke koji nisu mogli doći do Samobora, organizirana je nagradna igra u kojoj  dobitnik osvaja pregaču i komplet namirnica potrebnih za pripremanje ručka i deserta od namirnica biljnog podrijetla. Sve što je trebalo učiniti da bi se sudjelovalo u nagradnoj igri jest upisati svoju e-mail adresu za besplatno dobivanje tjednog newslettera s receptima, preko obrasca na stranici projekta.

Ključne riječi: Prijatelji životinja, veganstvo
<
Vezane vijesti