Thompsonovi koncerti u Njemačkoj održani su pod zabranom nošenja u toj državi zabranjenih simbola. Međutim, u tu zabranjenu grupu ne spada i ustaško "U".

Zadnjih je mjeseci Thompson u Njemačkoj održao tri koncerta, uz veliku pažnju njemačkih medija i javnosti. Marko Perković još je jednom bajnoslovno svoju domovinu prezentirao u inozemstvu, a njemački mediji, općenito osjetljivi na desničarsko rovarenje, nisu štedjeli na kritikama.

thompson1.jpg

Na ovoj web stranici postavljeno je mnoštvo fotografija s koncerta među kojima se vidi i mjerenje kukuruza, šalovi crne legije i što već ide uz Thompsonov koncert. Na nedavnom koncertu u Zagrebu policija je privela nekoliko osoba zbog isticanja ustaške ikonografije, a ni u Gelsenkirchenu početkom lipnja nije manjkalo ustaških umjetničkih djela.

Ipak je činjenica, da većina Thompsonovih obožavatelja na njegove koncerte ne dolazi s ustaškim obilježjem, nego sa znakovljem Republike Hrvatske. Upravo zato ostaje upitno zašto organizatori, pa i sam pjevač uvijek iznova na koncertima toleriraju publiku s fašističkim znakovljem i fašističkom ikonografijom koja, kako se čini, uopće ne smeta ostalim obožavateljima. Sam pjevač se, doduše, uvijek iznova distancira od ustaštva i fašizma, ali nastavlja pjevati i objavljivati svoje kontroverzne pjesme. Unatoč vrlo velikom broju Thompsonovih obožavatelja u Njemačkoj, moglo bi se čak govoriti o mainstreamu u dijaspori, sve je više kritike i među samim njemačkim Hrvatima.

„Osobno mogu svakome poručiti: Kada se pomno pogledaju riječi nekih njegovih pjesama onda se vidi da su to nacionalistički tekstovi", kritično na Thompsona gleda Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i član SPD-a. "Ovakvi koncerti štete imidžu Hrvatske u Europskoj uniji pristupnim pregovorima za ulazak u EU, a Hrvatska to ne zaslužuje", smatra Juratović. 

thompson2.jpg

Večernji list piše o „spektaklu" u Schleyerhalli sa 6 500 posjetitelja, za razliku od njemačke štampe koja je nabrojala "samo" četiri tisuće obožavatelja. Da je ova zadnja brojka točnija, ide u prilog i činjenica da in.Stuttgart također navodi nekih četiri tisuće posjetitelja. Večernji list je bio medijski pokrovitelj ovog koncerta pa se pitanje napuhivanja cifre i ne postavlja. Četiri tisuće ipak nije mali broj, no Thompson je nastupio u dvorani u koju stane duplo više ljudi. Njegov koncert koji je nedavno u Bochumu zabranjen, pa zato održan u Gelsenkirchenu, (više o tome) posjetilo je prema pisanju nekih medija samo nešto više od 1 500 obožavatelja i to na lokaciji u koju stane nekoliko tisuća. Njemački portal WELT-ONLINE naspram ovih brojka već piše o „Padu nacionalističke ikone" i o Thompsonu kao „anakronizmu".

Ukupno njemački mediji, koji su osjetljiviji na desničarsko rovarenje od hrvatskih, u zadnje vrijeme nastupima Thompsona posvećuju sve više pažnje. Povodom koncerta u Gelsenkirchenu novine Westdeutsche Allgemeine Zeitung Thompsona nazivaju „ultranacionalistom", ali i pišu da Thompson ne stoji za Hrvatsku koja se opredijelila za europske vrijednosti i koja se postavlja naspram svoje problematične prošlosti. Gradske vlasti Gelsenkirchena u ovim novinama su izrazile žaljenje jer koncert nisu mogle spriječiti jer je ugovor između organizatora i vlasnika amfiteatra u kojemu je koncert održan već bio sklopljen.

U Stuttgarter Zeitungu za riječ se je javio čak i vrli nam predsjednik Mesić, pa kaže: „Mi nismo taoci naše povijesti. Dva puta sam biran za predsjednika Republike Hrvatske i cijeli život sam se izjašnjavao za vrijednosti antifašizma. Mislim da to dojmljivo dokazuje što hrvatski narod misli o fašizmu, a što o antifašizmu."

Što Perkovićevi obožavatelji misle o Mesiću nema potrebe razglabati. Na službenim Thompsonovim stranicama već vlada veselje da „za koji mjesec odlazi bradonja i veleizdajnik Hrvatske i hrvatskog naroda".

Koliko takvi napadi Mesića ostavljaju hladnokrvnim? Predsjednik tu, uglavnom, ne vidi razlog za uzrujavanje: „Male grupacije se glasno čuju zato što im mediji poklanjaju veliku pažnju. Zato nastaje utisak da postoji više zastupnika takvih stavova, nego što je to u stvarnosti slučaj", kaže Mesić za Stuttgarter Zeitung.

thompson3.jpg

„Opasnost proizlazi iz toga da pjevač koji svoje ime zahvaljuje nazivu mitraljeza muziku upotrebljava kao način za prenošenje političkih poruka", piše Stuttgarter Zeitung. Gledano iz pravnog kuta koncert u Stuttgartu se nije mogao otkazati, tvrde gradske vlasti, ali je zato koncert održan pod uvjetima zabrane nošenja u Njemačkoj zabranjenih simbola. No, u tu grupu ne pripada i ustaško „U".  

Na kritike Thompsonovi obožavatelji u Njemačkoj odgovaraju iz pozicije žrtve. „Svakome tko kritizira njegove koncerte se predbacuje mržnja prema strancima i diskriminacija hrvatskog naroda. Perkovićevi obožavatelji time sami sebe diskreditiraju. Ali upravo zato zabrana koncerta nije rješenje, jer bi ona od pjevača napravila još većeg martira", piše Stuttgarter Zeitung.

Njemačkim kritičarima se predbacuje diskriminacija, a hrvatskim da su komunisti, udbaši, četnici, u svakom slučaju da nisu pravi Hrvati. Takav stav dozvoljava samo jedno mišljenje, a to je da je Thompson bog i batina, nacionalizmom nabijeni patriotizam jednini način razmišljanja i katolicizam jednina vjera „pravog" Hrvata. To se u najmanju ruku može nazvati totalitarnim. A to u Njemačkoj slabo prolazi.

Perkovićevi obožavatelji od Nijemaca traže da u Thompsonu prepoznaju sastavni dio kulture hrvatskih doseljenika koji se kao takav mora šutke tolerirati. Taj zahtjev se čini tim više apsurdnim što  njemačka javnost ne tolerira niti vlastite desničare, pa zašto bi onda morala hrvatske?

Ključne riječi: Marko Perković Thompson, dijaspora
<
Vezane vijesti