Foto: HNKFoto: HNKVigilaristička vizija kulture i umjetnosti nije ništa drugo nego sterilna kaljuža.

Prostakluk je odvajkada opća karakterna činjenica na ovim prostorima i uopće nije determiniran nacionalnim, staleškim, obrazovnim, vjerskim, (ne)moralnim ili tako nekakvim društvenim uvjetovanostima, pa je šašavo snebivati se nad tim što izvjesna fundamentalističko-konzervativna, katolička udruga Vigilare (lat. biti budan, budno pratiti zbivanja) svako malo i sama daje obol toj spoznaji.Vigilaristi su simbiotski dio (neo)konzervativnog pokreta - tu su i doseljenik iz SAD-a Stjepo Bartulica i sisački biskup Vlado Košić - koji su sa znatno poznatijom udrugom U ime obitelji Željke Markić sudjelovali u nizu akcija i inicijativa

Zadnji, ali jamačno ne i posljednji put, zamotan je u moralističkom celofanu neosnovanog napada na HNK u Zagrebu - s brat-bratu mjesec dana zakašnjenja - zbog navodno javnog prostakluka, jeftinog senzacionalizma i bludnih radnji na najavnom plakatu za pretplatu u novoj (2017.-2018.) umjetničkoj sezoni središnjeg hrvatskog kazališta? A na "sablažnjivom" plakatu polusagnuta renomirana glumica Nina Violić - poznata po nekonvencionalnim stajalištima i slobodarskom aktivizmu, protivnom bilo kakvom jednoumlju i "vječnim vrijednostima" - te neki muškarac u pozadini, lica pokrivenog plavim balonom.

"Nakon zaprimanja više pritužbi zabrinutih građana, udruga je i formalno uputila prosvjedno pismo HNK-u, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu te pozvala građane da učine isto kako bi zajedničkom akcijom spriječili daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru", priopčili su vigilaristi, a predsjednik Batarelo se potrudio dodatno objasniti medijima:

"HNK je kulturna ustanova od nacionalnog značenja i ne može biti prepuštena umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima. Zadaća HNK jest očuvanje nacionalne i njegovanje klasične kulture, a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. Ovi prostački plakati ispod su razine HNK i pravi su primjer neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu. Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj".

Nevjerojatno prijeteća poruka nekoga tko nije svjestan ni prostora, ni vremena niti uopće stoji nogama na zemlji. Tko je taj "bogobojazni" Batarelo da se ikom usudi nekršćanski prijetiti i pritom biti uvjeren da to nije smiješan prdež u vjetar?

Odabir riječi i sintagmi - valjda pažljivo probranih iz svih četiriju novozavjetno validnih evanđelja, ali i crkveno zatajenih Judinih, Tominih, Filipovih i inih, gnostičkih, izvan Svetog pisma ukoričenog još koncem II. stoljeća - nekoga će zgroziti, a nekog navesti na grohotan smijeh. Prosvjedno pismo državi zbog jednog plakata?

Poziv građanima da i oni šalju prosvjedna pisma protiv "daljnjeg promicanja bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru", jer su Vigilare i Batarelo pozvani (sic) odrediti što jest a što nije blud, vulgarnost i šund? I to u "hrvatskom javnom prostoru". Oni se šaljivo igraju suvremenih križara u pohodu na "nevjernike" u Svetoj Zemlji Hrvatskoj, jer se drže pozvanima (sic) determinirati što jest ustanova od nacionalnog značenja te u njoj zabraniti (sic) umjetničke aktiviste i kulturne revolucionare.

Vigilaristička vizija kulture i umjetnosti je sterilna kaljuža, jer bez umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara, slobodoumnih stvaralaca koji ne pate od stereotipa bilo koje vrsti i nemaju obzira prema politikantsko-vjerskim ograničenjima konzervativnog mainstreama nema potentne kulture i umjetnosti niti spomena vrijedne ustanove tog tipa. Vigilare i Batarelo se hrabro pristaju sramotiti - pa baš po isteku prve četvrtine 21. stoljeća, kada svaka vrst kulturne revolucije odavno više nema smisla - poukom HNK-u što mu (ni)je zadaća (nacionalno i klasika, "a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda").Vigilaristička vizija kulture i umjetnosti je sterilna kaljuža, jer bez umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara, slobodoumnih stvaralaca koji ne pate od stereotipa bilo koje vrsti i nemaju obzira prema politikantsko-vjerskim ograničenjima konzervativnog mainstreama nema potentne kulture 

Da vigilaristi išta znaju - kao što ne znaju ili su ideološki, svjetonazorski isključivi - o rezultatima teatarskog/teatrološkog rada aktualne intendantice Dubravke Vrgoč, koja ovih dana nije dobila drugi mandat na lijepe oči, nego zbog umjetničkog i kulturnog, napokon izrazito kvalitetnog pozicioniranja zagrebačkog HNK na karti respektabilnih europskih teatara, ne bi im padalo na um njoj soliti pamet o repertoaru "nacionalnog i klasičnog" i "zadaćama HNK". Vrgoč je nakon godina učmalosti i politikantstva u žutoj čljepotici na bivšem Trgu maršala Tita, dovela kazališnu Europu (i šire) u Zagreb i teatarski najkvalitetniju Hrvatsku u Europu. Srušile granice sa susjedstvom, a politici su to već godinama - španska sela.

Glupost o "neodgovornom trošenju novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu" neozbiljna je opća poštapalica neozbiljnih kritikanata, jer HNK dijeli istu financijsku pustinju kojom beznadno baulja i ostatak hrvatske kulture, a svaka kuna i lipa tog novčanog "obilja" vidljiva je na internetu, od ulaska do izlaska s računa, pa... Za razliku od niza (pro)crkvenih udruga, ustanova, djelatnosti i akcija, uključujući udrugu Vigilare.

Porezne obveznike nitko ne pita - čak ni katoličke vjernike, kamoli ateiste, agnostike i inovjerce - jesu li voljni svake godine posredstvom državnog proračuna platiti Katoličkoj crkvi 250 milijuna kuna, odnosno više od 650 milijuna do blizu milijarde kuna iz svih (ne)mogućih izvora od mjesnog odbora negdje bogu iza nogu do gradova, općina i županija, odnosno milodara, naknada za svećeničke usluge, itd., itsl.

Jamačno ni Vice John Batarelo ne plaća iz svog džepa internetske i ine troškove uistinu živahne i razvedene vigilarne ofenzive na sekularnu državu i podupiruće joj "nevjernike". Kaže: "Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj" i ostade živ. Takvo nešto ne bi bilo pristojno izvaliti ni pod maksimalnom dozom bunike, jer RH - unatoč svim svojim nakaradnostima - ipak još nije zemlja katolibanske diktature u kojoj će "bogobojazni" samozvanci uskraćivati pravo na rad i otimati kruh iz usta ni provokativnom redatelju Oliveru Frljiću niti ikom drugom.

Vigilariste i Batarela nitko ne prisiljava gledati Frljićeve ili bilo koje kazališne predstave, pa ni "skandalozan" plakat HNK, ako im se ne sviđaju. Ali nemaju dopusnicu javnosti, pravo arbitrirati u kulturi i umjetnosti na način da će po svom nahođenju oktroirati što su "vrijednosti najvećeg dijela hrvatskog naroda" (sic) i javno upirati prstom u umjetnike jer se - "poigravaju".

Nikom Batarelo i sljedbenici neće "konačno stati na kraj", kako neodgovorno prijeti umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima, jer (prvo) "frljićizacija Hrvatske" ne postoji i (drugo) jer je kazališna estetika i Olivera Frljića legitimna sastavnica ukupne kulturno-umjetničke zbilje svake zemlje kojoj je stalo do demokratske aure. Na koga vigilaristi računaju u toj nekakvoj ofenzivi politikantsko-vjerskog ćudoređa? Ako im je do šaketanja bilo koje vrsti, imat će ga nasrnu li na stečene građanske vrijednosti i ustravno sekularnu državu zbog kojih svaki drugi građanin ne izlazi na izbore i troje od četvero praktičnih katolika tvrdi u tv-kamere da politici nije mjesto u kleričkim homilijama niti pristojno da HDZ-ov ministar Lovro Kuščević otvara presice s "Hvaljen Isus". Caru carevo, bogu božje. Nasilno misionarenje stvar je prošlosti.Porezne obveznike nitko ne pita - čak ni katoličke vjernike, kamoli ateiste, agnostike i inovjerce - jesu li voljni svake godine posredstvom državnog proračuna platiti Katoličkoj crkvi 250 milijuna kuna

Tako militantan ton lika koji valjda zajedno s glavnim urednikom Glasa Koncila vlč. Ivanom Miklenićem, sisačkim biskupom Vladom Košićem i dijelom klera drži da RH uistinu nije ustavno sekularna država, nego klerički feud u kojem demokracija odiše tamjanom i ima svetom vodom umiveno lice, protivi se i zdravom razumu. Jest da je umjetnička poruka najavnog plakata za pretplatničku sezonu HNK čitljiva valjda samo svom autoru i intendantici Dubravki Vrgoč, koja ga je odobrila, ali ta poruka nema blage veze s "daljnjim promicanjem bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru", "prostaklukom, jeftinim senzacionalizmom i bludnim radnjama". Čak se ni bivši Karamarkov ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije želio uhvatiti na ljepak tih nebiloza, nego je radikalni antifrljićevac i egzekutor dijela civilnog društva zagonetno ironizirao: "U HNK-u ima znatno ozbiljnijih problema od jednog plakata".

Neosnovani napad na HNK u Zagrebu - plakat je samo izmišljen izgovor - najnoviji je politikantski kiks u nizu sličnih udruge Vigilare i njezinog predsjednika Batarela. Dio je to šire konzervativne strategije zasad još marginalnog dijela tzv. katolibanske svijesti u disfunkcionalnom društvu u kojem vigilaristi i Batarelo nalaze snažna uporišta u najrigidnijem dijelu tzv. Crkve u Hrvata, ali i na fiktivno javnom servisu HRT-u. Tamo je konzervativno ideološko i vjersko jednoumlje u eksponencijalnom porastu osobito od početka 2016. godine, nakon Karamarkovog instaliranja podobnih za tu svrhu trećerazrednih hnipovaca v.d. Siniše Kovačića. Crkva i vjera ne silate s ekrana/etera svakodnevno od ranih jutarnjih sati do kasno navečer, na svim programima i osobito agresivno nedjeljom i crkvenim blagdanima.

Vigilaristi su simbiotski dio (neo)konzervativnog pokreta - tu su i doseljenik iz SAD-a Stjepo Bartulica i sisački biskup Vlado Košić - koji su sa znatno poznatijom udrugom U ime obitelji Željke Markić sudjelovali u nizu akcija i inicijativa kojima su nepozvani upadali ne samo u dvorište svjetovne države nego se i svjesno sukobljavali s civilnim društvom. Angažirali su se u pripremi referenduma o ustavnoj definiciji braka (O = M + Ž), hodali za život, protive se pobačaju, Vice John Batarelo se žestoko obrušio na predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović zbog njezina sudjelovanja u predsjedničkoj kampanji liberalne američke kandidatkinje Hillary Clinton (Clinton podržava pobačaj, protivi se nizu vjerskih dogmi...), sudjelovali u skandaloznom posjetu kontroverzne američke komunikologinje Judith Reisman Hrvatskoj...

Među inim javnim ispadima, udruga Vigilare i Batarelo kritizirali su dizajnersko rješenje u uporabi američkog Xmasa (umjesto engleskog Christmas) u promociji Božića u Zagrebu, ljutito zatražili ispriku i zaprijetili sudskom tužbom bivšem predsjednikuIvi Josipoviću zato što je na svom FB-profilu prenio negativan komentar Ivice Maštruka o HRT-ovom pretjerivanju vjerskim sadržajima za blagdana Velike gospe ('HRT kao Vatikanska televizija'). Zatražili su u povodu tog Josipovićevog "smrtnog grijeha" i izjavu njegovog poslodavca, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što ovima, dakako, nije padalo na pamet. Isprika, izjava - kome, zašto?Nikom Batarelo i sljedbenici neće "konačno stati na kraj", kako neodgovorno prijeti umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima, jer (prvo) "frljićizacija Hrvatske" ne postoji i (drugo) jer je kazališna estetika i Olivera Frljića legitimna sastavnica ukupne kulturno-umjetničke zbilje

Glupost. Ovih dana, nekako istodobno (koordinirano?) s istupom HRT-ove kontroverzne novinarke Karoline Vidović-Krišto u prilogu Skener tv-formata Dobro jutro, Hrvatska, vigilaristi su se žestoko u javnosti usprotivili ratifikaciji tzv. Istanbulske deklaracije u Hrvatskom saboru o nasilju nad ženama... Itd., itsl.

Prema jednostranom objašnjenju u Wikipediji, misija udruge Vigilare je "poticati pojedince na to da imaju demokratsko pravo živjeti i izražavati svoja tradicionalna uvjerenja, a vizija uključivanje tihe većine u procese građanskog sudjelovanja u oblikovanju društva u Hrvatskoj, u skladu s hrvatskim vrjednotama". Autor članka, primjetno iz vigilarističke sredine, pojašnjava da "udruga nastoji pružati informacije, pokretati i podržavati akcije i inicijative kako bi građani koji ju podupiru mogli konkretno reagirati kao e-građani, a ne samo promatrati ugrožavanje, ismijavanje i poniženje svojih vrjednota od strane javnih osoba ili institucija. Udruga je zamišljenja kao poveznica preko koje ljudi mogu izraziti svoje mišljenje o preplavljivanju javnog prostora štetnim informacijama (lažnim ili polulažnim)."

Ministarstvo konzervativnog ćudoređa skupine idealista kobno izgubljenih u prostoru i vremenu samo po sebi ne bi bilo vrijedno pozornosti, kao ni ona državna što jalovo rade u leru pred svakim ozbiljnim problemom, da se zasad verbalni militanti jednog manjinskog svjetonazora i marginalne političke težine ne guraju lažno predstavljati kao svojevrstan konzervativno-vjersko-nacionalistički DORH s ambicijom uvođenja "pravovjernog" načina mišljenja i ponašanja svih i na svim područjima života.

Ključne riječi: umjetnost, HNK, vigilare
<
Vezane vijesti