Foto: I.P.Foto: I.P."U odgovoru ministra Božinovića Amnesty Internationalu detektiramo tri opasne putanje: jedna je ona koja ne preza od dehumanizacije, torture i poniženja izbjeglica u sramotnoj igri moći, druga je ona koja retorički legalizira nasilne postupke i uvodi ih u regularne policijske prakse, a treća je putanja diskreditiranja organizacija koje na to upozoravaju", poručuju organizacije Are You Syrious i Centar za mirovne studije.

Nakon izvješća Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, organizacije Human Rights Watch i dopisa Povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe, i Amnesty International je iznio terenski dokumentirane navode o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica i migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Time je Republiku Hrvatsku već četvrti put zaredom argumentirano prozvala značajna međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, a krajem prošle godine zbog nasilja na granici prozvali su nas i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. U svojim izvještajima međunarodne organizacije objavile su podatke o tisućama dokumentiranih slučajeva nezakonitog protjerivanja izbjeglica i migranata iz naše zemlje od 2016. godine do danas.

Samo UNHCR prošle je godine dokumentirao da je tijekom prošle godine u Srbiju prisilno vraćeno najmanje 5537 osoba, a broj nelegalnih povrata u BiH prema nekim pokazateljima mogao bi biti i dvostruko veći.I zato retorika MUP-a polako prelazi u novu fazu. Umjesto da hrvatskoj javnosti daju činjenično utemeljene odgovore na pitanja o stanju na hrvatskim granicama, ministar Božinović, navode organizacije, selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka

U kontekstu svih navedenih izvještaja, ali i onih koje su ranije objavile udruge Centar za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious (AYS), više ne može biti uvjerljiva neargumentirana obrana MUP-a da nasilja i protjerivanja nema. Isto tako, više ne može biti uvjerljiva cinična poruka ministra Božinovića da hrvatska policija štiti ljudska prava svih, pa tako i prava migranata.

I zato retorika MUP-a polako prelazi u novu fazu. Umjesto da hrvatskoj javnosti daju činjenično utemeljene odgovore na pitanja o stanju na hrvatskim granicama, ministar Božinović, navode organizacije, selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka kojima se u stvarnosti krše temeljna ljudska prava.

Istovremeno, MUP se aktivno trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost takvih policijskih postupaka, klasičnom zamjenom teza prikazujući CMS i AYS kao udruge povezane s ilegalnim migracijama.

"Brz i na napadima utemeljen odgovor koji je MUP uputio organizaciji Amnesty International zato nas ne iznenađuje. Reakcija je to onih kojima je namjera sustavno prikrivanje surovog nasilja koje vrši hrvatska policija, uz poslušnički argument o obrani europskih granica bez obzira na cijenu. Pri tome je posebno zapanjujuće da se postupci protjerivanja izbjeglica opravdavaju upravo onim zakonima i propisima koji eksplicitno brane takve nelegalne prakse! Božinović primjerice citira čl. 13. Zakonika o schengenskim granicama u kojem piše da je zadatak policije da sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima. I to je točno. Međutim, pritom svjesno ignorira čl. 14. Zakonika o schengenskim granicama u kojem piše da se time ne smije dovesti u pitanje primjena posebnih odredbi o pravu na azil i na međunarodnu zaštitu", stoji u priopćenju organizacija.

Poručuju i kako je nakon snimaka Border Violence Monitoringa na kojima se jasno vidi kako hrvatski policajci tjeraju izbjeglice s teritorija RH naguravajući iscrpljene pojedince, ili pak onih na kojima hrvatski policajci tjeraju izbjeglice da na koljenima viču “Dinamo Zagreb!” i "Za dom spremni!", te nakon brojnih medicinskih dokumenata o frakturama i drugim teškim ozljedama izbjeglica koji su se na granici susreli s policijskim pendrecima, neprihvatljivo i degutantno tvrditi da hrvatska policija nad njima ne upotrebljava silu i moć.

Ključne riječi: izbjeglice, solidarnost, migranti, CMS, ays
<
Vezane vijesti