Ilustracija: M.K.Ilustracija: M.K.Brojne europske organizacije civilnog društva zatražile su od čelnika Europske unije da hitno zaustave trgovinske pregovore s Brazilom i ostatkom Mercosur bloka zbog kršenja prava ljudi i okoliša u Brazilu.

"Tražimo od EU da iskoristi svoj trgovinski utjecaj da zaustavi kršenja ljudskih prava i deforestaciju u toj zemlji i da umjesto toga podrži brazilsko civilno društvo i zaštitare okoliša", istaknuo je Adrian Bebb iz mreže Friends of the Earth Europe, jedne od 340 potpisnica otvorenog pisma.

Otkad je Jair Bolsonaro postao predsjednik te južnoameričke države 1. siječnja 2019., njegova je vlada razorila sustav zaštite okoliša, tolerira naoružane napade na izvorne narode i njihovu zemlju, a deforestacija je dramatično porasla, podsjećaju. 

EU je drugi najveći trgovinski partner Brazila i veliko tržište za soju i govedinu iz te zemlje čija je proizvodnja uzrok i deforestacije i kršenja ljudskih prava.

"Nedavni europski izbori pokazali su da građani podupiru zeleniju agendu. Junckerova administracija stoga nema demokratski legitimitet da dovrši trgovinski sporazum koji će pogoršati krčenje šuma i stoga imati poguban učinak na ljude i klimu", naglašava Perrine Fournier iz Fern-a.