vrati_vrt_u_grad_basic.jpgGrupa za urbane vrtove Zelene Istre u okviru kampanje “Vrati vrt u grad” organizira tribinu o urbanim i društvenim vrtovima koja će se održati u četvrtak, 5. studenog, s početkom u 18:30 sati u Circolu, Pula.

Na tribini će izlagati Ivan Čehok - gradonačelnik Grada Varaždina, Eda Rumora - ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju pri Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, Ingrid Bulian - pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Cvijeta Biščević - permakulturna dizajnerica i sudionica prvih inicijativa za urbano vrtlarstvo u Hrvatskoj, Rusalka Majer iz varaždinske udruge Gredica te Sandra Grozdanov iz riječkog Centra za kulturu dijaloga. Tribinu će moderirati Dunja Mickov iz Zelene Istre. Nakon uvodnih izlaganja slijedi diskusija s građanima za koje je u Circolu rezervirano 20 sjedećih mjesta.

Tribina će se održati kombinacijom online i sudjelovanja uživo gdje će građani moći saznati više o urbanim vrtovima u Varaždinu, zajedničkom urbanom vrtu u Rijeci te urbanim vrtovima koje planira Grad Pula!

Narednog dana, u petak, 6. studenog održat će se radionica o modelima urbanih i društvenih vrtova u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 17:30 sati. Radionicu vodi Zelena Istra, a, putem online alata, facilitira Cvijeta Bišćević, edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom. Bišćević će tijekom radionice prezentirati osobno iskustvo u zagovaranju za urbane i društvene vrtove u Zagrebu i Rijeci te sudionicima radionice pružiti podršku prilikom promišljanja o modelu pulskog projekta urbanih vrtova i društvenog vrta.

Grupa za urbane vrtove Zelene Istre pokrenula je javnu kampanju pod sloganom “Vrati vrt u grad” u sklopu projekta “Vrt(AKT)tivizam”. Naime, urbani vrtovi dobili su na značaju u jeku pandemije, kao i zbog  klimatskih promjena, kada nam je izuzetno važno da sačuvamo sve zelene resurse koje imamo. Tlo je resurs neophodan za uzgoj hrane, a u današnje smo vrijeme sve svjesniji koliko nam je lokalno uzgojena i dostupna hrana važna. Ekspanzijom građevinskih zona u Puli uništen je dio urbanih vrtova koje su građani godinama obrađivali te sve više svjedočimo pretjeranoj betonizaciji, dok je zelenih površina sve manje.

Grad Pula najavio je pokretanje natječaja za urbane vrtove i društveni vrt, što daje priliku za dijalog i uključivanje građana. Građani su već iskazali početni interes te je formirana Grupa za urbane vrtove Zelene Istre koja okuplja 40-ak građana koji se žele više angažirati i aktivno uključiti u realizaciju prvog društvenog vrta u Puli. Civilno društvo, kao i inistitucionalni akteri - Udruga za autizam Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, Studentska udruga Pula, Gimnazija Pula te Škola za odgoj i obrazovanje, zainteresirani su za suradnju po pitanju društvenog vrta.

Broj sjedećih mjesta za radionicu 6. studenog je ograničen, a građani se mogu prijaviti putem e-maila na: ured@zelena-istra.hr. Tribina će se prenositi uživo putem Facebooka, a audio snimku cijele tribine prenosit će Radio Rojc tijekom jutarnjih sati 06. studenog. Događaji će se održati uz upute i poštovanje mjera Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Detalje kampanje pratite na www.zelena-istra.hr.