Građani Zagreba koji su nezadovoljni sporošću gradske administarcije i neprestanim ignoriranjem njihovih ideja, dobili su svoju stranku - ZA _ _ _ _GRAD

Nakon što je iskusio sustavno ignoriranje od strane gradskih vlasti, dio članova Sindikata biciklista odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i osnovati stranku s kojom će izaći na nadolazeće zagrebačke lokalne izbore. Novoj političkoj stranci ZA _ _ _ _GRAD cilj je oblikovati Zagreb prema željama njegovih stanovnika. Novina koju donose članovi ove stranke na političku scenu je mogućnost sudjelovanja svih građana u sukreiranju  njihovog političkog programa putem web stranice, a jednog dana, ukoliko uđu u Skupštinu, i mogućnost da utječu na kreiranje gradskih politika.

"Riječ je o potpuno novom načinu kreiranja politika koji je u skladu sa svjetskim trendovima. Svjež primjer takvog političkog odlučivanja dolazi s Islanda, čiji su građani nedavno sami kreirali Ustav. Iako smo daleko od toga, želimo ostvariti viziju Zagreba kao metropole u kojoj se vlada na moderan način. Aktualno vođenje politike svelo se na pogodovanje partikularnim interesima i dovelo je do konfuzije u upravljanju gradom", rekao je supredsjednik stranke Marko Gregović na današnjem predstavljanju novog projekta.

Za razliku od ostalih političkih aktera koji s građanima komuniciraju isključivo tijekom izbornih kampanja, ZA _ _ _ _GRAD želi s građanima održavati stalnu komunikaciju putem web platforme i ureda na Ribnjaku 3, čija vrata će im biti svakodnevno otvorena. "Na web portalu građani mogu davati ideje, diskutirati i glasati o njima. Svaka ideja prolazi administraciju, budući da mora biti u skladu sa statutom stranke, ali i djelokrugom Skupštine", objasnila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke. 

ZA _ _ _ _GRAD u fokusu svog programa ima zaštitu okoliša i prometnu politiku koja se temelji na održivom razvoju. "U Zagrebu još uvijek ne postoje rješenja kojima bi se utjecalo na smanjenje uporabe motornih vozila. Ukoliko želimo moderniji grad i čišći okoliš, na vrh prometne piramide moramo postaviti pješake, osobe s invaliditetom, bicikliste i javni prijevoz", istaknuo je Gregović.

Što se pak problema zbrinjavanja otpada tiče, stranka se zalaže za stvaranje dugoročne vizije kružne ekonomije koja bi se temeljila na reciklaži. "Tako bi se, primjerice, dio otpada mogao reciklirati i pretvoriti u bio gorivo na koje bi se vozili ZET-ovi autobusi", zaključila je Kvakić.

Ključne riječi: lokalni izbori 2013
< >
Vezane vijesti