Foto: SozialMarie (facebook)Foto: SozialMarie (facebook)Nogometni klub Zagreb 041 i projekt K-zone Fierce Women našli su se među ovogodišnjih petnaest dobitnika nagrade SozialMarie, koja se dodjeljuje za najbolje društvenoinovativne projekte u Srednjoj Europi.

Nagrade za petnaest najboljih društvenoinovativnih projekata dodijeljene su u Beču 1. svibnja.

U obrazloženju nagrade za NK Zagreb 041 stoji kako se radi o projektu kojim se bori protiv rasizma i ksenofobije te promiče društvenu inkluziju i integraciju izbjeglica kroz nogomet.

"Zagreb 041 izumio je novi način voljenja i življenja nogometa. Time beskompromisno prkosi svim 'uobičajenim' trendovima protiv manjina i jednodimenzionalnoj muškoj slici. Neuobičajeno je inovativan na tom području: u ovom demokratski vođenom, inkluzivnom, neprofitnom nogometnom klubu, migranti, prognanici i mještani zajedno igraju nogomet. Fizički i mentalni razvoj djece ima prednost nad natjecanjem. Tako članovi kluba uspijevaju napasti vrijednosni sustav dominantne kulture upravo na mjestu koje je centralno za njegovu reprodukciju", stoji u obrazloženju.

Za projekt Fierce Women se ističe kako "nude jednostavan, ali inovativan način pripovijedanja priča o atipičnim, hrabrim i strastvenim ženama iz različitih povijesnih razdoblja i područja djelovanja. Atraktivno dizajnirana i ugodna kartaška igra promiče prepoznavanje zasluga tih žena. Vrlo je pogodna kao dar i uklapa se u najrazličitije društvene kontekste. Stoga je široko dostupna. I nadahnute su nove generacije 'žestokih žena'".

Čestitamo!

<
Vezane vijesti