Fotografije: Zeleni dan<br>Fotografije: Zeleni dan
"Osnovna ideja projekta je višestruko korištenje igračaka. Na ovaj način roditelje i djecu želimo potaknuti da igračke kojima se djeca više ne igraju ne bacaju već da ih doniraju knjižnici igračaka, te na taj način i recikliraju", ističe Ana Tanasić Kandučar, predsjednica udruge Zeleni dan.

Kako slijeđenje trendova igračka opterećuje roditelje i kućne budžete? Zašto bi djeca od malih nogu osjećala socijalne nejednakosti? Kakav je utjecaj tona plastike koje se koriste za izradu igračaka na okoliš? Zašto te, u većini slučajeva, kratko vrijeme korištene igračke, završavaju na Jakuševcu i pridonose problemu otpada u Zagrebu? Kako djecu učiti kulturi solidarnosti kako bi u budućnosti pridonosila izgradnji društva soliEkološkim igračkama u udruzi smatraju one napravljene isključivo od prirodnih materijala, kod kojih se boje i ljepila temelje na ekološkim osnovama i nisu štetna za djecudarnosti? Sva ta promišljanja stoje iza ideje knjižnica igračaka, mjesta gdje se djeca uče dijeliti, roditelji štede, svoj su djeci dostupne iste igračke, a otpad ne nastaje. Ukratko, ako se posuđuju knjige, zašto se ne bi posuđivale i igračke?

Nakon Knina, Zagreb je drugi grad u Hrvatskoj koji dobiva upravo ovakvo mjesto za djecu i roditelje. Eko knjižnicu igračaka otvara udruga Zeleni dan na Dan planeta Zemlje, 22. travnja. Knjižnica će se nalaziti na adresi Sveti Duh 30A, u suradnji s igraonicom Maleno klupko radosti d.o.o., a već je opremljena različitim igračkama, slikovnicama, društvenim igrama, edukativnim igrama. Dio igračaka za zagrebačku djecu stigao je kao donacija djece iz Knina, uz pomoć udruge Eko Krka koja vodi kninsku Eko knjižnicu igračaka. Eko Krka je i prva u Hrvatskoj postavila kontejner za odvojeno prikupljanje neželjenih igračaka koje potom distribuiraju na mjesta gdje su potrebne, umjesto da igračke završe u smeću.

Članarina u zagrebačkoj Knjižnici neće biti novčana, već opet u obliku igračaka. Djeca će za jednu doniranu staru igračku godišnje moći posuđivati igračke.

Ana Tanasić Kandučar<br>
Ana Tanasić Kandučar

"Osnovna ideja projekta je recikliranje - višestruko korištenje igračaka. Na ovaj način roditelje i djecu želimo potaknuti da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka tj. da ih ne bacaju, te na taj način donacijom Eko knjižnici igračaka i recikliraju", ističe Ana Tanasić Kandučar, predsjednica udruge Zeleni dan.

Eko knjižnica će funkcionirati na bazi volonterskog rada. Nakon što volonteri u radno vrijeme  utorkom i četvrtkom od 17 do 20 sati zaprime donaciju u igračkama, najprije će napraviti čišćenje i selekciju. Dio igračaka ostat će za daljnje posuđivanje u Knjižnici igračaka, dio igračaka će pokloniti bolnicama, vrtićima i slično, a slomljene igračke i slične volonteri udruge će pravilno odložiti na mjesto za odvajanje otpada sukladno materijalu izrade.

Osim što će naglasak knjižnice biti na tome da igračke budu edukativne i potiču kreativnost kod djece, iz udruge najavljuju kako će obraćati pozornost i na okolišnu prihvatljivost samih igračaka. Ekološkim igračkama smatraju one napravljene isključivo od prirodnih materijala, kod kojih se boje i ljepila temelje na ekološkim osnovama i nisu štetna za djecu.

knjiznicaigracaka1.jpg

"U knjižnici će biti različitih igračaka, te će osim ekoloških igračaka sadržaj biti igračke primljene donacijom. No, prilikom kupovine novih igračaka vodili smo računa o tome da to budu ekološke igračke. Tako smo i sada, za inicijalno opremanje knjižnice, igračke naručili iz drage nam Slavonije od obrta Saboci – drveni predmeti iz Slavonskog Broda. I igračke su predivne", kaže Tanasić Kandučar.

Projekti poput Eko knjižnice igračaka dio su šire priče zagovaranja društva "nula otpada". Udruga Zeleni dan je i dio koalicije udruga neformalnog naziva Zero Waste Hrvatska koju čine 44 okolišne udruge okupljene u Zeleni forum i još 18 udruga i inicijativa građana. Ministarstvo zaštite okoliša i prirod, od kada ga je preuzeo Slaven Dobrović, krenulo je također sa zaokretanjem sustava gospodarenja otpada prema konceptu Zero Waste. U tom cilju nije dovoljno samo reciklirati otpad, već i smanjiti količinu nastalog otpada, u čemu bitnu ulogu imaju Centri za reupotrebu, koncept koji je Ministarstvo krenulo promovirati po Hrvatskoj. Pri predstavljanju Centara za reupotrebu, upravo je kninska Eko knjižnica igračaka predstavljena kao pozitivan primjer poticanja reupotrebe nekog resursa, na čijem tragu je sada i udruga Zeleni dan, koja je inspiraciju i podršku za zagrebačku Knjižnicu i dobila od kninske.

knjiznica2.jpg

"Djeca od najranijeg djetinjstva trebaju razumjeti što je ispravno postupanje s otpadom, te djelovati u skladu s tim. Kada govorimo o održivom razvoju i ekologiji, upravo su najmlađi oni koji tek uče svoja prava, odgovornosti i dužnosti. Sve što  nauče u najranijem djetinjstvu ostaje kao kvalitetno znanje za kasnije godine života. Ove spoznaje je potrebno iskoristiti danas kako bi stvorili kvalitetne osobe koje će ekološki promišljati i djelovati sutra", objašnjava Tanasić Kandučar zašto smatraju bitnim educirati djecu o otpadu.

Zato u sklopu Eko knjižnice igračaka namjeravaju provoditi i različite radionice kroz koje će se djeca educirati o odgovornom odvajanju otpada, važnosti recikliranja i ispravnog odlaganja otpada, smanjenju uporabe plastičnih vrećica, upoznavanju djece sa štetnim djelovanjem pet ambalaže prisutne u prirodi i u svakodnevnom životu...

No, ništa manje važno, namjera je udruge i "omogućiti svakom djetetu jednak pristup igračkama bez obzira na imovinski status", zaključuje Tanasić Kandučar.


 

aem_copy84239.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti