Foto: FAHFoto: FAHNakon što su pčelarske službe u posljednja četiri dana primile oko 350 poziva građana tvrdeći da ih "napadaju rojevi pčela", volonteri zagrebačke Gradske pčelarske službe izvijestili su danas kako građani nemaju razloga za strah jer se radi o tzv. svadbenom plesu medonosne pčele koji će trajati još nekoliko dana.

"To nije ništa neuobičajeno, već je u skladu sa životnim ciklusom i ponašanjem pčela. Vrijeme je rojenja, svojevrsnog 'svadbenog plesa medonosne pčele', a trajat će nekoliko dana, nakon čega pčele do slijedeće godine više nećemo uopće zamjećivati", poručili su iz Gradske pčelarske službe.

Pojašnjavaju i da desetak pa i stotinjak pčela nije roj nego su to izvidnice roja ili pak njegovi izgubljeni dijelovi, jer se roj sastoji od nekoliko tisuća pčela, nekoliko stotina trutova i s jednom maticom.

Ukoliko nekoliko pčela uleti u stan treba otvoriti prozor i one će same odletjeti no zbog toga nije potrebno zvati službe za hitne situacije.

Službu 112 treba zvati kad se formira rojevno klupko, koje izgleda poput brade ili lopte, i koje je omotano oko grane, stupa, na fasadi i slično, savjetuju iz pčelarske službe.

Ukoliko se pak pčele uvuku u neku šupljinu unutar objekta te ih nije moguće izvući, a nekome predstavljaju smetnju ili prijetnju, jedini je način da ih se usmrti, što rade ovlaštene tvrtke za deratizaciju i dezinsekciju.

Ključne riječi: pčele
<
Vezane vijesti